Politikai performance-szá alakult az e-jegyrendszer ügye

 

Tarlós István főpolgármester szerint az elektronikus jegyrendszer projektjének ügye politikai üggyé alakult, azonban ez megközelítőleg sem hasonlítható például a 4-es metró ügyéhez.

Április óta hetente többször lehet hallani azt a kijelentést, miszerint az ellenzéknek kétharmados támogatása van Budapesten, így érthetetlen az ellenzéki képviselők részéről az, hogy előválasztásokat akarnak tartani – mondta Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: ha ez a kétharmados támogatottság valóban igaz lenne, akkor az ellenzék számára teljesen mindegy lenne, hogy kit indít.

A főpolgármester szerint az előválasztás blöff, valójában valaki vagy valakik menekülnek a jelölés felelőssége elől. Mint mondta, nagy szégyen az ellenzéki pártokra nézve, főként az MSZP-re nézve, hogy 8–10 év alatt nem volt képes egy olyan politikust felépíteni, akiben tényleg erősen megbíznának az emberek. Az MSZP még a castingolásnál is rosszabb módszerhez folyamodott: hirdetést adott fel, így szinte bárki indulhat főpolgármester-jelöltnek.

Hozzátette: furcsa az MSZP ilyenfajta választása, az előválasztás pedig szinte teljesen értelmetlen.

Budapest, 2018. január 9. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elektronikus jegyrendszeréhez (RIGO) kapcsolódó érvényesítő készülékekkel felszerelt tesztautóbusz a VT-Arriva Kft. fővárosi telephelyén tartott bemutatón 2018. január 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A BKK elektronikus jegyrendszeréhez kapcsolódó érvényesítő készülékkel felszerelt tesztautóbusz a VT-Arriva Kft. fővárosi telephelyén tartott bemutatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Válaszokat kellene adnia a CEU-nak?

Tarlós Istvánt a CEU ügyével kapcsolatban is kérdezték a műsorban, amire úgy reagált, nem tudja minősíteni, hiszen túl keveset tud az intézményről. Mint mondta, tisztáznia kellene az intézménynek azt, hogy kiket képeznek, hogy egy átlag magyar ember is beírathatja-e oda gyermekét, mennyibe kerül egy képzés, és milyen képzés folyik.

A főpolgármester kiemelte, ezekre a kérdésekre nem érkezett válasz. Hozzátette azt is, hogy nem tudja, ez mennyire jó egyetem, hiszen a rangsorolásban közrejátszik az is, mennyi pénzzel gazdálkodik az egyetem, az oktatás színvonalát így nem lehet pontosan megállapítani.

Nem bukott el az e-jegyrendszer ügye

Az elmúlt hetekben a sajtóban is nagy visszhangja volt az elektronikus jegyrendszer ügyének –hangzott el a műsorban. Tarlós István közölte: Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója ellen valóban feljelentést tett.

Mint mondta, a vezérigazgató elméleti felkészültsége nagyon jó, de ő egy teoretikus ember. A munkáját és a tevékenységét mindig egyfajta tétovaság és határozatlanság kíséri – fogalmazott Tarlós. Hozzátette: nincs arra utaló jel, hogy Dabóczi jogi értelemben súlyos hibát követett volna el. A főpolgármester hangsúlyozta, nem igaz, hogy az elektronikus jegyrendszer projektje bedőlt volna, azonban időveszteséggel dolgoznak.

Politikai performance

Tarlós István a műsorban kijelentette: láthatóan egy politikai performance-t igyekszik az ellenzék gyártani. „Ennek semmi értelme nincs, és ezt nem engedhetjük meg” – fogalmazott a főpolgármester, majd elmondta, ezért is döntöttek úgy, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettessel, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A főpolgármester azt mondta: tiszta vizet kell önteni a pohárba, a feljelentést azért tették, hogy az illetékes hatóság vizsgálja ki, mi történt az ügyben.

Hozzátette: kétségtelen az időveszteség, azonban legkésőbb 2020-2021-re az eredetinél is jobb rendszer fog működni.