Folytatódott az agresszív tüntetéssorozat a fővárosban

 

Ismét az ellenzéki pártok képviselői biztatták pénteken a demonstrálókat a Kossuth téren. A felszólalók közül többen is történelmi pillanatoknak nevezték a demonstrációsorozatot, amely az elmúlt napokban többször is randalírozásba csapott át – közölte az M1 Híradója.

A rendőrség közlése szerint a hatóságoknak tegnap ismét könnygázt kellett bevetniük, a demonstrálók ugyanis a felszólítás ellenére folyamatosan dobálták a rendőröket. Az agresszív tüntetők közül eddig már több mint ötven embert állítottak elő, tizenegyen közülük büntetett előéletűek.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak a Szent Istvan körúton (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Több ellenzéki politikus is magához ragadta a mikrofont

A tüntetők a Parlament előtt gyülekeztek. „Nincsen szervezetője a rendezvénynek, ez egy spontán demonstráció” – mondták, a mikrofont azonban több ellenzéki politikus is magához ragadta. A szocialista Kunhalmi Ágnes a baloldalt bírálta, azt mondta: az a baj, hogy nem elég egységesek

„Kedves ellenzéki vandálok, kedves Soros-kitartottak, kedves jobbikos huligánok és kedves liberális anarchisták!” – a jobbikos Varga-Damm Andrea pedig így kezdte beszédét. Utána a DK-s Vadai Ágnes következett. „Nem fáj a büntetés. Egy percig sem fáj, ha ez az ára a szabad Magyarországnak” – mondta.

A pártok között az LMP is képviseltette magát, valamint a párbeszédes Tordai Bence is felszólalt. A csütörtöki demonstráción repültek az üvegek, a sörös dobozok és a petárdák, és folyamatosan fekete füstbombákat lehetett látni a Kossuth téren. Ezekkel dobálták meg a tüntetők a Parlament épületét védő rendőröket. Az Országház egyik ablaka be is tört. A tiltakozók között maszkos alakok is feltűntek.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, az ATV élő adásában biztatta a tüntetőket arra, hogy dobáljanak füstgránátot.

A rászoruló gyerekeknek szánt szánkóknak is nekirontottak

A párt alelnökét, szintén füstgránátozás miatt, a rendőrök ki is emelték a csoportból. A momentumosok ekkor nekifeszültek a rendőrsorfalnak és lökdösődni kezdtek. Felhangzottak a válogatott istenkáromlások is. Ugyanez történt szerdán, amikor a tüntetők a Kossuth téren felállított karácsonyfának és a rászoruló gyerekeknek szánt szánkóknak is nekirontottak.

Az ATV és a Blikk felvételein pedig az is hallatszik, hogy a karácsonyi dekoráció felé keresztényellenes felkiáltásokkal indultak meg.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója hangsúlyozta: a gyújtogatás és a rendőrök megtámadása nem fér bele a tüntetéshez, valamint a gyülekezéshez való jog fogalmába. A tüntetők jó része azonban nem is erre készül.

Büntetett előéletűek is voltak a demonstrálók között

Az agresszív demonstrálók közül a rendőrség eddig már több mint ötven embert állított elő, akik között büntetett előéletűek is voltak. A randalírozó tüntetők miatt tizenöt rendőr sérült meg. A hirado.hu információi szerint kábítószer-kereskedő is lehetett a tüntetők között.

Portálunknak az ORFK szóvivője megerősítette: a rendőrség az elmúlt három napban összesen ötvenhét embert állított elő és huszonkettőt vett őrizetbe, közülük tizenegy büntetett előéletű személyt.

Utóbbiak között volt, akinek kábítószerrel kapcsolatos törvényszegés miatt volt már dolga korábban a hatóságokkal. Ilyen törvényszegés lehet például a kábítószer-kínálás, a drogkereskedés, vagy a kábítószer fogyasztása is. Csécsi Soma azt ugyanakkor nem tudta megerősíteni, hogy a tüntetők között volt-e olyan, aki tudatmódosító szerek hatása alatt állt.

Fidesz: Bűnözői körök is részesei az utcai zavargásoknak

Bűnözői körök is részesei a bevándorláspárti Soros-hálózat által szervezett utcai zavargásoknak – ezt írta közleményében a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt úgy fogalmaz: a Budapest utcáin randalírozó agresszív és erőszakos vandálok között már több bűnözőt azonosított a rendőrség. Köztük drogost, autótolvajokat, lopás, garázdaság, rongálás miatt elítélteket – írta a Fidesz.

Nyíltan provokálta a rendőröket az áldozatnak beállított gördeszkás fiatal

Nyíltan provokálta a rendőröket az a diák, aki később több internetes hírportálnak is azt állította, hogy bántalmazták az egyenruhások pénteken.

Állítása szerint csak érdeklődésből vett részt a tüntetésen, a róla készült felvételen viszont az látszik, ahogy gördeszkájával többször is fenyegető mozdulatokat tesz az egyenruhások felé, majd trágár szavak kíséretében próbálja elérni, hogy támadják meg. Elfogása közben pedig azt is elismerte, hogy megrongált egy rendőrautót. Édesapja az interneten azt írta: büszke a fiára.

A 888.hu felvételein az látszik, ahogy a fiatal gördeszkájával provokálja a rendőröket. A fiú többször is fenyegetően, ütésre készen emeli fel a gördeszkáját az egyenruhások előtt.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A 21 éves diák érdeklődésből ment el a csütörtöki kormányellenes demonstrációra – ezt írja a fiatalról szóló cikkében a 444.hu. Az írásban ugyan egy mondatban szerepel, hogy a rendőröket provokáló fiú leverte az egyik rendőrautó tükrét, a 444.hu azonban ezután azt ecseteli, hogy a rendőrök üldözőbe vették, bekerítették és elvitték egy kisbusszal. A diák ezután a portálnak azt állította, hogy a rendőrök fojtogatták és megverték.

Az elfogásáról egyébként egy videó is készült, amiben maga ismeri el, hogy megrongálta a rendőrautót. A fiú apja a közösségi oldalon azt írta: büszke a fiára, aki nevetett miközben a rendőrök őrizetbe vették.

Az utcai erőszak minden formája elfogadhatatlan

Az utcai erőszak minden formája elfogadhatatlan – jelentette ki a kormányszóvivő a tüntetésekre reagálva. Hollik István úgy fogalmazott: a törvényeket mindenkinek be kell tartani, de az elmúlt napokban az agresszív politikai aktivisták nem tiszteltek senkit és semmit.

„Amit az utcai erőszakos cselekmények és események kapcsán Gyurcsány és a szocialisták csinálnak az egyszerre visszataszító és felelőtlen. Visszataszító, hiszen amikor Gyurcsányék kormányon voltak, egyszer már tönkretették az országot. Felelőtlen, mert felelős politikusok nem támogathatják a törvénytelenséget, és nem támogathatják az utcai erőszak semmilyen formáját sem” – nyilatkozta Hollik István.