Ficsak: Magyarország családbarát országgá válhat

 

A 2010 óta bevezetett családpolitikai intézkedések eredményeként Magyarország megújulásra és társadalmi szintű megerősödésre képes, családbarát országgá válhat – mondta a Magyar Hírlapnak Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke.

A szombati lapszámban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 2019-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 2000 milliárd forintot költenek a családok támogatására.

A Ficsak elnöke arról is beszélt, hogy a gyermeküket nevelő nők munkába való visszatérését minden lehetséges módon támogatni kell. Szerinte erre az atipikus – a részmunkaidős és egyéb, a hagyományostól eltérő – foglalkoztatási formák szélesebb körben való elterjesztése lehet a megoldás.

Az interjúból kiderül, hogy Király Nóra támogatja a főállású anyaság intézményének bevezetését, amit a legújabb nemzeti konzultációban vetett fel a kormány. „A szülés után az édesanyák jelentős része vissza szeretne térni a munkaerőpiacra, amilyen hamar csak lehet. Ennek jellemzően két oka van: egyrészt a gyermekükkel töltött időszak jövedelemkiesést jelenthet számukra, másrészt úgy gondolják, hogy minél több időt töltenek munkahely nélkül, annál nehezebb lesz visszatérniük a munka világába” – mondta.

Előbbit a főállású anyaság támogatásával lehet orvosolni, hiszen akinek négy vagy annál több gyermeke van, az nehezebben találhat olyan munkát, amely megfelel a feltételeknek – tette hozzá.