Összefogásra szólítottak fel az ellenzéki pártok az újabb tüntetésen

 

Ismét az ellenzéki pártok képviselői biztatták pénteken a demonstrálókat a Kossuth téren. A felszólalók közül többen is történelmi pillanatnak nevezték a demonstrációsorozatot. A tüntetések az elmúlt napokban többször is randalírozásba csaptak át. A rendőrség közlése szerint a hatóságoknak pénteken ismét könnygázt kellett bevetniük. A demonstrálók ugyanis a felszólítás ellenére folyamatosan dobálták a rendőröket. Az agresszív tüntetők közül eddig már több mint ötven embert állítottak elő. A kormány szerint az utcai erőszak minden formája elfogadhatatlan.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke a rendezvény néhány száz résztvevője előtt ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását. Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni – fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. A ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia – tette hozzá.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a „nép hátán ugráló despoták”, Orbán Viktort „raszputyinok veszik körül”, a ellenzék viszont „kiművelt emberfőkből áll”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy „katonai puccs” lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor az „emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot” – mondta.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a „szabad, demokratikus, európai Magyarországnak”. Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya „részt vegyen az út a börtönbe programban”.

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé. A munkavállalók nem több munkát, hanem több fizetést szeretnének – tette hozzá.

A tüntetés résztvevői a beszédek elhangzása után a Margit híd felé indultak, majd a Szent István körúton haladtak tovább. Ezt követően a Szabadság hídon átmentek Budára. Visszatértek Pestre az Erzsébet hídon, majd a Váci utcát, a Március 15. teret és a Szabadság teret érintve ismét a Kossuth téren gyűltek össze.

Folyamatosan dobálták a rendőröket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem sokkal este 10 óra előtt a rendőrség honlapján közölte: a Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltaniuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőreit.

A rendőrség részéről „elhangzott az első felszólítás a jogkövető magatartásra” – tették hozzá. Később a rendőrség közölte, hogy könnygázt vetett be a Kossuth téren. A tüntetők ugyanis – akik közül többen maszkkal, gázálarccal takarták el az arcukat – a többszöri felszólítás ellenére is folyamatosan dobálták a rendőröket.

A Police.hu honlapon olvasható közlemény szerint a rendőrök három embert előállítottak, mert „az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontott a sorfalnak. A férfiakat – akik közül egyikük az arcát maszkkal takarta el – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják”.

A közleményben arra is emlékeztettek, hogy az elmúlt két nap demonstrációinak biztosításakor 14 rendőr sérült meg.

Fáklyás tiltakozó demonstráció volt Pécsen is, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: most a beszédek helyett a cselekvés ideje van, hogy „leomoljon a kormány által épített kártyavár”.

Az utcai erőszak minden formája elfogadhatatlan

Az utcai erőszak minden formája elfogadhatatlan – jelentette ki a kormányszóvivő az ellenzéki tüntetésekre reagálva.

Hollik István úgy fogalmazott: a törvényeket mindenkinek be kell tartania, de az elmúlt napokban az „agresszív politikai aktivisták” nem tiszteltek senkit és semmit.