Szigorodhatnak a fegyelmi szabályok az Országgyűlésben

 

Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.

Az Országgyűlés elnöke a parlamenti ősz legfontosabb történésének nevezte, ami szerdán a parlamentben, illetve a Kossuth téren zajlott. Az eseményeket „anarchiába hajló, eszetlen, irracionális rendbontásnak minősítette”, és úgy fogalmazott: ami a Házon kívül történt, semmivel nem különbözött attól, mint amit az ellenzék a patkón belül csinált.

Lehetett sejteni, hogy az ellenzék szintlépésre készül. Előre bejelentették, hogy meg akarják akadályozni a törvényhozás normális működését – közölte Kövér László, aki elmondta: előzetesen gondolt arra, hogy pulpitusfoglalásos akcióval készül az ellenzék, ez azzal a különbséggel következett be, hogy ötvözték az eddig kipróbált eszközöket.

Kövér számított rá, hogy az ellenzék szintet lép (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Arról, hogy szükséges-e házszabály módosítása, azt mondta: ettől függetlenül is gondolkodnak azon, hol kell finomításokat végezni. Ami történt, felveti annak igényét, hogy áttekintsék, kell-e változtatni a fegyelmi rendelkezéseken – jelezte.

Úgy tűnik, ami azokban eddig volt, nem elég visszatartó erő – tette hozzá.

Az ellenzékből hiányoznak a valódi szakértők

Arról, hogy a tiltás megakadályozza-e a jövőben ezeket a folyamatokat, azt mondta: nem optimista, de ha ez az ellenzék állandó taktikai eszköze, akkor érezzék meg. A mostani házszabály alapján pénzbírságra tett javaslatot a történtek miatt – erősítette meg. Más büntetést egyelőre nem javasolt, mert – elmondása szerint – hagyja, hogy „ülepedjen benne az élmény”.

Kövér László közölte: lélekben nem voltak felkészülve arra, hogy csak az akadályozza meg az ellenzéki fizikai erőszakot, hogy csak a mandátumok egyharmadával rendelkeznek, és alulmaradtak volna. Hozzátette: az utcai tiltakozások egy idő után elülnek majd. Az ellenzéki képviselők olyan mértékben frusztráltak, hogy egyszerűen nem képesek a józan mérlegelésre és a higgadt stratégiakészítésre – vélekedett.

Rámutatott: „intellektuálisan is nagyon nehéz helyzetben vannak”, hiányoznak azok a szakértők, akik valódi hasznos tanácsokat tudnának adni. A helyzetük sem egyszerű, a baloldal mindenütt lejtmenetben, a morális és politikai összeomlás szélén van Európában. A Jobbiknak, az LMP-nek és a Párbeszédnek a helyzete sem egyszerű – mondta az Országgyűlés elnöke, aki szerint ezen tömörülések képviselői hiteltelenek.

Ha az idő sürget, fontosabb a döntés, mint az egyeztetések

Arról, hogy sokszor nem a kormány, hanem képviselők nyújtanak be rendkívül fontos javaslatokat, azt mondta: nem volt másként ez 2010 előtt sem, és nem lát nagy különbséget a számokban.

Kövér szerint az azonnali kérdések túlnyomó része csupán gyalázkodás (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A kérdésre, hogy ezzel meglehet spórolni sokszor az egyeztetéseket, azt mondta: van amikor az idő sürget, és nincs idő hosszú hónapokig tartó egyeztetésre. „Az apparátusok lassító-blokkoló erejét sem szabad figyelmen kívül hagyni” – jegyezte meg, hozzátéve: ez nem magyar sajátosság, ez a modern demokráciák, bürokráciák jellegzetessége.

Az azonnali kérdések műfajáról azt mondta: az ellenzéki képviselők esetében 90 százalékban színtiszta gyalázkodásról van szó, konkrét tárgyi kérdések nem kerülnek elő. Arról, hogy minden bizottsági ülés – kamerák által közvetített módon – nyilvános legyen, azt mondta: van benne dilemma e téren, a nyilvánosság inspirálja a képviselőket, hogy ne a szakmai álláspontjukat mondják el, hanem kifelé szerepeljenek. Ennek ellenére valószínű, hogy előbb-utóbb megvalósítják – jelezte.

Lezsák Sándor ülésvezető elnökként a házszabályt betartva tette, amit tett a munka törvénykönyvének tárgyalásakor – mondta a házelnök, aki hozzátette: az obstrukciónak egy formája zajlott már akkor is.

Több mint tíz EP-mandátumra számít a Fidesz

Kövér László, a Fidesz országos választmánya elnökeként kitért arra is, hogy a testület a jövő héten ülést tart, és ha sikerül összeállítani az EP-listát úgy, hogy annyi név szerepeljen rajta, mint ahány mandátumot Magyarország elnyerhet, akkor beterjesztik a választmány elé. Maradnak kint képviselők és jönnek is haza, több változás lehet, mint korábban – jelezte. Megjegyezte: több mint tíz mandátumra számítanak az EP-választáson.

Navracsics Tiborra a kampányban nem számítanak biztosan, de nem azért mert a pártnak problémája van vele, hanem mert uniós biztosi megbízatása később jár le, és ebben a minőségében nem tudna részt venni.

A következő biztos jelölése a jövendő EP erőviszonyaitól is függ – közölte Kövér László, aki szerint a baloldal szinte menthetetlen, elindult a lejtőn, és nem fog tudni megállni.

Eltűnni nem fognak, hanem átalakulhatnak: részben a szavazóik a zöldek felé mennek el, illetve baloldali populista pártok nőnek a helyükre, ami nem teszi kiszámíthatóbbá az európai demokráciákat. Jobboldalon a nemzeti szuverenitást védő radikális pártok törnek felfelé. Sok országban a pártok migrációhoz való viszonya lesz meghatározó, ami a választókat vezetni fogja – jegyezte meg Kövér László.

Arról, hogy Magyarország kivel szeretne szövetségre lépni, azt mondta: mindenképpen olyanokkal, akik az uniót valóban erősíteni akarják. Minden ellenkező híresztelés ellenére Magyarország és a Fidesz nem unióellenes, nem akar kiszállni, gyengíteni, szétverni az uniót – jelentette ki Kövér László, aki szerint a nemzetállamok, nemzeti parlamentek beleszólási lehetőségeit kellene megnövelni. Tudni kell megállni az integrációban, egy bizonyos ponton túl az a viszályára fordul, és ellenérzést vált ki a társadalmakban – mondta.