Repült a sörösüveg és a petárda a rendőrökre a Kossuth téren

 

Füstgránátot, üveget és törmeléket is dobáltak szerdán a tüntetők a Kossuth téren a Parlamentet védő rendőrökre. A demonstráció először a túlmunka önkéntes szabályozásáról szóló törvény elfogadása miatt kezdődött több ellenzéki politikus felhívására, ami később átcsapott randalírozásba. A tüntetők a Parlament előtt felállított karácsonyfát és a rászoruló gyerekeknek szánt szánkókat sem kímélték: utóbbiak közül többet is felgyújtottak. Több rendőr megsérült, a hatóságok 34 embert állítottak elő lopás, garázdaság és a gyülekezési jog megsértése miatt.

Repülő palackok és petárdák, egymás taposása: kezdetben még csak ez jellemezte a Kossuth téri tüntetők frontvonalát szerda este. A rendőrök többszörös sorfallal próbálták megakadályozni, hogy a tömeg megrongálja a Parlament épületét.

Az M1 felvételein jól látszik, ahogy néhány hangadó látszólag jól szórakozva folyamatosan, erővel a rendőröknek lökdösi a demonstrálók első sorait: „Nyomjátok már!” – közben trágár szavak kíséretében buzdítják egymást arra, hogy még nagyobb erővel feszüljenek a sorfalnak.

Közülük többen is szorgalmazták, hogy törjenek be a parlamentbe, és „hozzák ki a koronát”.

A tüntetők a Kossuth téren felállított karácsonyfát és a körülötte álló szánkókat sem kímélték. A felvételen jól látszik, ahogy megpróbálják lebontani a díszeket. „Gyújtsuk fel!” – hallatszott, a háttérben üvegtörés hangja. A szánkókat aki érte, vitte, a tüntetők néhányat fel is gyújtottak. De égtek a közlekedési táblák és a kukák is.

A randalírozók miatt a rendőrök végül testpáncélt és védősisakot vettek fel. Az M1 felvételein jól látszik, hogy a lábuk alatt mindenhol üvegszilánk és törmelék borítja a földet: ezeket vágták hozzájuk a demonstrálók. A BRFK közlése szerint a fokozódó agresszió megtörésére kénytelenek voltak könnygázt bevetni a rendőrök, a tüntetők erre füstgránátokat dobtak vissza. A dulakodásban több egyenruhás is megsérült. A rendőrök szerdán harmincnégy embert állítottak elő garázdaság, lopás és a gyülekezési jog megsértése miatt.

„Nem csupán törvénytelen volt – semmilyen bejelentés sem történt –, hanem azt látjuk, hogy agresszív politikai aktivisták vettek részt ezeken a tüntetéseken” – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról is beszélt: a gyülekezési jog mindenkinek alapjoga, ezt azonban csak békésen lehet gyakorolni. Éppen ezért súlyos bűncselekmény, amit a demonstrálók szerdán a Kossuth téren műveltek. A nyílt kereszténygyűlölettől – folytatta – és a karácsony ünnepével szembeni megvetéstől és gyűlölettől, ami a megnyilvánulásaikból kiviláglott, attól Isten óvja Magyarországot.

„Ezek olyan elfogadhatatlan cselekmények, amihez képest csak köszönetet tudunk mondani a rendőrségnek, hogy arányosan és indokoltan lépett föl” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: a rendőrök szerdán harmincnégy embert állítottak elő garázdaság, lopás és a gyülekezési jog megsértése miatt.