Régen ért a szerdaihoz hasonló támadás magyar rendőrt

 

Magyarország belügyminisztere operatív értekezleten értékelte a 2018. december 12-i Kossuth téri be nem jelentett demonstráció tapasztalatait. Pintér Sándor a kormány nevében köszönetet mondott a biztosításban résztvevő rendvédelmi állomány helytállásáért – áll a Belügyminisztérium közleményében.

A miniszter rámutatott: a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt. A rendfenntartók testi épségük kockáztatásával még akkor is rendíthetetlen nyugalomról, türelemről tettek tanúbizonyosságot, amikor sorozatos támadás érte őket – fogalmazott.

A miniszter nyomatékosította, a demokráciát rendbontók zavarták meg. Azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal. Nem lehet ugyanis a demokrácia része az a tüntetés, amelyen durván megsértik a törvényeket, és amelynek biztosítása során kilenc rendőr szenved sérülést – áll a közleményben.

Pintér Sándor kifejtette, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak. A miniszter egyértelművé tette: a törvényeket Magyarországon mindenkinek be kell tartania, a rendőrség elsődleges feladata a törvényes rend garantálása és biztosítása.