Ismét rendőrökre támadtak a tüntetők

 

A „rabszolgatörvény” ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvá váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A tüntetők agresszivitásának következtében két rendőr megsérült.

Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették: többeken maszk van, de a szervezők hangosbemondókon a tüntetés elején azt kérték, vegyék le azt, vállalják arcukat. A demonstrációt a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet diákcsoport hirdette meg.

A tömeg nem sokkal délután 6 óra után indult el a Kossuth térről. Onnan a Margit hídon keresztül átvonult Budára, majd a Bem rakparton haladva a Lánchídon át visszamentek Pestre, a József Attila utca, Erzsébet tér, Andrássy út, Oktogon, Nyugati tér útvonalon mentek tovább.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Markó utcában az ügyészség épülete előtt rövid időre megálltak, és azt skandálták, „szabad bíróságot”. Innen a tömeg a kis utcákon keresztül visszaérkezett a Parlament előtti Kossuth térre. A tüntetők csaknem teljesen megtöltötték a teret. A tömegben feltűntek magyar és uniós lobogók, Momentum-, Jobbik-, LMP- és Párbeszéd-zászlók.

A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a rendőrök. A rendőrség honlapján azt írták: a Kossuth téren az egyre agresszívebb tüntetők provokálták a rendőröket, és ködgyertyát dobtak a rendőrsorfal közé. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázt alkalmazott.

A főkapitányság késő esti újabb közleménye szerint a tüntetők agresszivitásának következtében két rendőr megsérült, egyikük a fején, társa pedig a combján. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak – írták.

Politikusok is feltűntek

A tiltakozáson több ellenzéki politikus is megjelent. Ott volt a Jobbik elnöke, Sneider Tamás, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. De a Párbeszéd és az LMP politikusait és aktivistáit is lehetett látni a tömegben. A Momentum alelnökét előállították a rendőrök, mert egy füstbomba volt a kezében – közölte az M1 híradója.

Senkinek nincs joga randalírozni

A békés tüntetők között provokátorok voltak – így reagált az esti tüntetésre a Fidesz alelnöke. Németh Szilárd azt mondta: mindenkinek joga van tüntetni, de randalírozni és rendőrökre támadni senkinek sincs joga.

A kormány szerint agresszív politikai aktivisták voltak az utcán csütörtök este. Hollik István kormányszóvivő az M1-en azt mondta: kevés, ha valaki nem ért egyet a kormánnyal. A törvényeket ugyanis – ahogy mondta – mindenkinek be kell tartania