Az ellenzék békés tüntetőkről és agresszív rendőrökről beszélt

 

Az ellenzéki pártok csütörtökön védelmükbe vették a tüntetőket. A legtöbben erőszakos rendőrökről és békés, tisztességes tüntetőkről beszéltek. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a szerdai demonstráción békés tüntetők helyett agresszív politikai aktivisták, jórészt Soros György szervezeteinek kitartottjai vettek részt.

Békés, becsületes tüntetők szemben a brutális rendőri erőszakkal – így jellemezte a szerdai eseményeket néhány órával a tüntetés után a Jobbik alelnöke.

Szerdán a parlamenti ülés után több ellenzéki párt képviselője arra hívta a polgárokat, hogy menjenek a budapesti Kossuth térre tüntetni. A városban vonuló demonstrálók között a Párbeszéd és a Momentum zászlóit is lehetett látni.

A tüntetőket a párbeszédes Tordai Bence is kísérte. A Kossuth téren később az ellenzéki politikusok is megjelentek.

Az LMP volt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett például élő adásban jelentkezett az interneten és azt sérelmezte, hogy túl sok a rendőr, akik ráadásul könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen. Közben a videójában egy tüntető azt állítja, hogy ők békésen demonstrálnak.

A DK kiállt a tüntetők mellett

Csütörtökön Gyurcsány Ferenc pártja is a tüntetők mellett állt ki. Vadai Ágnes alelnök szerint a rendőrök törvénytelen eszközökkel léptek fel a szerintük békés demonstrálókkal szemben.

A DK alelnök úgy fogalmazott: figyelmeztetés nélkül a rendőrség nem használhat könnygázt békés tüntetőkkel, egyetemistákkal, újságírókkal és képviselőkkel szemben. Azt mondta, a Demokratikus Koalíció arra kér minden ellenzéki pártot és képviselőt, hogy támogassa egy vizsgálóbizottság felállítását.

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Fidesz Lendvay úti székházánál (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A Fidesz emlékeztetett Gyurcsányék rendőrterrorjára

„Azok a Gyurcsányék vádaskodnak, akik 2006 őszén rendőrterrort vetettek be, erőszakkal, gumibotokkal, gumilövedékkel, lovas rendőrökkel, viperákkal verték szét a kormány ellen békésen demonstráló tömeget – így reagált Vadai Ágnes nyilatkozatára a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc személyesen irányította az erőszakos akciót, amelyben sok embernek kilőtték a szemét vagy egyéb maradandó sérülést okoztak nekik. Mint írják: elfogadhatatlan, hogy az ellenzék saját alkalmatlanságát az agresszív politikai aktivisták bátorításával akarja palástolni.

A szerdai demonstráción békés tüntetők helyett jórészt Soros György szervezeteinek kitartottjai vettek részt – erről beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter is. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a gyülekezéshez való jog alkotmányos alapjog, de ez kizárólag békésen és törvényes keretek között gyakorolható.

Gulyás Gergely hozzátette: a tüntetők azzal, hogy a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, súlyos bűncselekményt követtek el.