Feljelentést tett az e-jegyrendszer projekt ügyében Tarlós István

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elektronikus jegyrendszerének ügye határozta meg. Ellenzéki képviselők vizsgálóbizottság felállítását követelték, Tarlós István főpolgármester pedig bejelentette, hogy a kérdésben már kedden feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK).

A testület a megszokottól eltérően nem reggel, hanem 13 órakor kezdte meg működését. A képviselők elsőként arról a négypárti ellenzéki javaslatról szavaztak, amely fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kívánta elérni. Az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai szerint erre azért lenne szükség, mert a főváros 12 milliárd forint kár érte az ügyben.

A főpolgármester ezt követően jelentette be feljelentését. Elmondta: „tiszta vizet kell önteni a pohárba”, a feljelentést azért tették, hogy az illetékes hatóság vizsgálja ki, mi történt az ügyben. Ennek az eredményét ésszerű lenne megvárni; az ellenzék addig találjon magának más kampánytémát – tette hozzá, majd a közgyűlés nem támogatta a vizsgálóbizottság felállítását.

A testület ezután a városvezetés javaslatára elfogadta a budapesti elektronikus jegyrendszer projektjének újraszervezését, miután a BKK szerződésszegés miatt felmondta a kivitelezővel a szerződést. Kormánypárti szavazatokkal, ellenzéki nem voksok mellett döntöttek arról is, hogy továbbra is támogatják az elektronikus jegyrendszer projektjének megvalósítását.

A képviselők mintegy 650 millió forintot szavaztak meg egy jövő évi egyszeri intenzív patkányirtásra, mivel a lakossági bejelentések, valamint a budapesti kormányhivatal és a patkányirtást ellátó konzorcium jelentései a patkányok számának emelkedését mutatták.

Közterületek elnevezéseiről is döntöttek. Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veszi fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza. Az I. kerületben a Jeruzsálem parknak nevezték el a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A közgyűlés nem tudott szavazni korábban napirendre vett javaslatok mintegy harmadáról, mivel Tarlós István a vártnál hosszabb vitákra és a délután kezdődő közmeghallgatásra hivatkozva az ülés lezárását kezdeményezte a testülettől, amit az támogatott.