Így reagáltak a pártok a szerdai parlamenti szavazásra

 

Az ellenzék érvénytelennek tartja a szavazást. A Fidesz szerint agresszívan viselkedtek az ellenzéki képviselők.

Az ellenzék közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután a parlament elfogadta a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítását, amit az ellenzéki pártok csak „rabszolgatörvénynek” neveznek.

A szocialista Tóth Bertalan azt mondta, hogy szerdán egy botrányos és törvényellenes ülés zajlott a Parlamentben. A szavazógépek a képviselői kártyák nélkül is működtek, ezért nem lehetett név szerint azonosítani a voksoló képviselőket, ami minden szabályt felülírt – hangsúlyozta.

Az MSZP elnöke kijelentette, nem adják fel, folytatni fogják a küzdelmet, de ehhez szükségük lesz a munkásokra és a szakszervezetekre.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint példa nélküli volt a szerdai szavazás, mert feltehetően még soha nem fordult elő, hogy az elnök ne a pulpitusról, hanem a saját képviselői helyéről vezényeljen le egy szavazást. Ő is kiemelte, hogy a képviselői kártya nélkül is le lehetett adni a szavazatokat.

A Fidesz többek között azt ígérte, mielőtt hatalomra került, hogy a magyar dolgozók oldalára áll. Ehelyett a háttérben olyan stratégiai szerződéseket kötnek a külföldi befektetőkkel, amelyek a magyar munkavállalóknak kárt okoznak – mondta a politikus.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy illegitimnek tartják szerdai szavazást. Az, hogy képviselői kártya nélkül is szavazni lehet, az elképesztő visszaélésekre ad lehetőséget – szögezte le.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke arra emlékeztetett, hogy az ülésen megjelent Áder János is. Az államfő bebizonyíthatta volna, hogy a köztársaság elnöke, de “jobban érdekelte, hogy megválasszon, három ki tudja kit egy olyan Nemzeti Választási Bizottságba, (…) ami elcsal mindent, amit lehet”, mint hogy az emberek millióit érintő „rabszolgatörvénnyel foglalkozzon – bírált.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke azt mondta: az ellenzéki pártok között áthidalhatatlan véleménykülönbségek vannak, de szimbolikus, hogy ebben az ügyben közösen tudnak kiállni.

Mi oda fogunk állni az érdekképviseletek, szakszervezetek és mindenki mellé, „akik érzik magukban a bátorságot, hogy szembe menjenek ezzel a nemzetáruló kormánnyal” – fogalmazott.

Szél Bernadett független képviselő is azt kifogásolta, hogy határozathozatalok alatt kártya nélkül is működtek a szavazógépek. Úgy fogalmazott: ha a Fidesznek nem tetszett, ami ma látott, akkor nézzen magába, hogyan akadályozták éveken keresztül az ellenzéki képviselőket jogaik gyakorlásában.

Példátlan, ami történt

Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben – értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: példátlan a magyar Országgyűlés elmúlt 28 éves történetében az ami történt, az, hogy ellenzéki képviselők, főleg „jobbikos huligánok és liberális anarchisták” a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Megpróbálták mindenáron a magyar Országgyűlés, a legfőbb népképviseleti szerv működését agresszióval megakadályozni – mutatott rá.

A frakcióvezető kérdésre azt mondta: semmiképpen sem maradhat következmények nélkül az, ami ma történt. Kitért arra is, hogy a kormánypárti képviselők az esküjükhöz híven teljesen nyugodtan és méltóságteljesen jártak el, nem engedték meg, hogy az ellenzék a szocialisták vezetésével bolondokházát csináljon a magyar Országgyűlésből – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Összegzése szerint inkább hasonlít az ellenzék „egy állatkertre, hordára”, mint egy komoly, felelős politikai közösségre.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint szégyenletes események helyszíne volt szerdán a parlamenti szavazás ideje alatt az Országház.  A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a politikailag erőtlen ellenzék fizikailag próbálta megakadályozni, hogy az Országgyűlés elvégezhesse tervezett munkáját.

A KDNP szerint az ellenzék ezzel is bebizonyította, hogy „nem hisz a politikai vitában és kultúrában, az érvek ütköztetésében, hanem csak az agresszív fellépésben és az anarchiában”. Nem a választók támogatását kívánják kiérdemelni, hanem meg nem engedhető eszközökkel meg kívánják akasztani a többség akaratának érvényesülését – írták.

Hozzátették: talán, ha az ellenzék komolyan venné munkáját, többet is elérhetne. Tetteikkel most is önmagukat minősítették – zárta állásfoglalását a kisebbik kormánypárt.