Tovább tart a vita a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról

 

A kormány a munkások oldalán áll, a szakszervezeteknek ebben az ügyben nincs igazuk – így reagált Orbán Viktor az önkéntes túlórákkal kapcsolatos vitára. A miniszterelnök megismételte, az a javaslat lényege, hogy aki akar, többet dolgozhasson és több pénzt kereshessen. Az ellenzéki pártok továbbra is ellenzik a módosítást.

Az ellenzéki pártok kedden is bírálták a tervezetet a parlamentben.

Az MSZP képviselője, Varga László azt követelte, hogy vonják vissza a javaslatot, az ugyanis heti hatnapos vagy napi 10-12 órás munkavégzést tesz lehetővé. A Párbeszéd rabszolgatörvényről beszélt. Mellár Tamás magát egy békés professzornak nevezte, akinek nem hagynak más lehetőséget, mint hogy fütyüljön az Országházban. A DK szerint a javaslat kiszolgáltatottságot teremt, ezért vissza kell vonni.

Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Jobbik gyalázatosnak nevezte a javaslatot. Z. Kárpát Dániel azt mondta, pártja az alkotmánybírósághoz fordul. Az LMP társelnöke pedig arról beszélt, a jogszabály elfogadása gyorsítani fogja a kivándorlást.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megerősítette: a törvény célja, hogy aki akar és tud, az dolgozhasson, és meg is érje neki. Hozzátette, hogy az ellenzéki felszólalásokból az látszik, mintha Magyarország egy folyamatosan pusztuló hely lenne, miközben ezt cáfolják például a foglalkoztatási adatok, a bérek emelkedése és a nyugdíjak értéknövekedése is.

A Fidesz szerint a módosító javaslat a munkások érdekét szolgálja. Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató az M1-nek azt mondta: a munkatörvénykönyv-módosítás ellen most Gyurcsány Ferenc pártja és a szocialisták tiltakoznak a leghangosabban, miközben az ő kormányzásuk alatt rekordokat döntött a munkanélküliség, a személyi jövedelemadó pedig a duplája volt a mostaninak. Ezzel szemben a Fidesz 800 ezer új munkahelyet teremtett, csökkentette az adókat, és ezt a jövőben is folytatni fogja.

A túlmunka vállalása önkéntes

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja – jelentette ki a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak.

Orbán Viktor a szakszervezeti tiltakozásokkal kapcsolatban közölte: figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. A kormányfő hozzátette: lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen, és a kormány a munkások oldalán áll. Orbán Viktor azt mondta: azért dolgozik, hogy a munkavállalók minél több munkalehetőség közül választhassanak.

Ez a törvénymódosítás leginkább a kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozó embereket segíti, hiszen ők azok, akik leginkább többet akarnak dolgozni, de ma buta, bürokratikus kormányok miatt nem tehetik meg. Ma bizonyos szabályok lehetetlenné teszik, hogy akik dolgozni akarnak többet dolgozhassanak. Ezeket a bürokratikus szabályokat kell elmozdítani – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen, és a kormány a munkások oldalán áll. Orbán Viktor azt mondta: azért dolgozik, hogy a munkavállalók minél több munkalehetőség közül választhassanak.