Még mindig őrzi mandátumát Szávay

 

Továbbra sem nyújtotta be hivatalos lemondását Szávay István az Országgyűlés elnökének. A képviselő hétfőn jelentette be, hogy az antiszemita tartalmú kijelentéseiről előkerült hangfelvétel miatt távozik a Parlamentből. A Magyar Idők információi szerint anyagi okokból őrzi még a mandátumát, a Jobbik szerint a késlekedésnek csak jogi oka van – közölte az M1 Híradója.

Jogi kérdésnek nevezte a Jobbik-frakció szóvivője, hogy Szávay István lemondása még nem érkezett meg az Országgyűlés házelnökéhez. Szerinte a késlekedésnek csak az az oka, hogy nem szeretnék üresen hagyni a mandátumot.

Pénteken a Magyar Idők írt arról, hogy Szávay István még mindig őrzi mandátumát, annak ellenére, hogy néhány napja közösségi oldalán bejelentette lemondását. A lap szerint a kivárásnak egyebek mellett az lehet az oka, hogy a mandátumáról a ciklus vége előtt lemondó képviselőt csak a ledolgozott hónap után járó juttatások illetik meg.

A jobbikos politikus egy december elején nyilvánosságra került hangfelvétel miatt távozik. Ebben párttársai előtt azt állította, hogy előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután a nő azt mondta neki, hogy nácibűz van.

Szávay István elismerte, hogy ő hallható a hangfelvételen és elnézést kért, de hozzátette: később a beszélgetés során is világossá tette, hogy csak viccelt és valójában nem ütötte meg a nőt.

Pénteken Szilágyi György is Szávay István mellé állt. A politikus azt mondta: bár egyértelműen elítéli párttársa szavait, Szávay István mentségére szól, hogy azt hitte, barátok közt van.

Szilágyi György szerint az is Szávay mellett szól, hogy a képviselő csak védekezett. Mint mondta: az évek óta a néppártosodást és az antiszemitizmus elítélését hirdető jobbikosokat még mindig azzal támadják, hogy kirekesztők.

A hasonló nézetekhez kapcsolódó vádakat korábban a Jobbik mostani elnöke is kikérte magának. Sneider Tamás egy éve arról beszélt, hogy a párt radikális arca ma már nem létezik.

A Jobbikból kilépett Volner János szerint viszont Szávay István bukása ismét lavinát indíthat el a Jobbikban. Mint mondta: a zsidózó politikuson kívül még három embert – ahogy fogalmazott – „szedhetnek le” hasonló módon a Jobbikban a belharcok eredményeként.