Politikai alapon támogathatott ellenzéki aktivistákat a CEU

 

Felmerül a gyanú, hogy ellenzéki aktivistákat politikai alapon is támogathatott a CEU – így értékelte az M1 által megkérdezett jogász azt az internetes videót, amelyen a Momentum egyik tagja, és egy másik fiatal beszélget aktuális ügyekről. Szóba kerülnek az ellenzéki szerveződések, a kormányellenes mozgalmak és a CEU melletti kiállás is.

„A CEU többmilliós tandíja mérsékelhető, ha az ember aktivista, például antifasiszta szervezet tagja, mert akkor ösztöndíjat kap” – erről beszélt a Momentum tagja, Krómer Patrik egy videóban, amelyről a Magyar Idők írt először.

A lap szerint a kormányellenes tüntetések ismert arca meglepő őszinteséggel beszél arról, hogy a tüntetések mögött álló szervezetek valójában miért is vettek részt a demonstrációk szervezésében.

Amikor beszélgetőtársa azt állítja, hogy sokan, főleg az ellenzék, politikai haszonszerzés miatt állt ki a CEU mellett, Krómer Patrik elismeri, hogy így volt. A videó későbbi részében  arról beszél a Momentum Mozgalom tagja, hogy ő maga sosem fogadott el pénzt azért, mert részt vett egy demonstráción. Azt viszont nem tagadta, hogy ösztöndíjat kap a CEU-n, aki aktivista, bár azt is hozzáteszi, hogy ő nem CEU-s diák.

Az M1-nek ifj. Lominici Zoltán alkotmányjogász szerint így politikai alapon is oszthatott támogatást az intézmény. Hozzátette, hogy ez a magyar felsőoktatási törvény szellemiségével ellentétes és a hazai joggyakorlás elvébe ütközik. A szakember szerint ha bebizonyosodik, hogy politikai aktivistákat támogatott a Közép-európai Egyetem (CEU), akkor megkérdőjelezhető lesz az intézmény melletti demonstrációk hitelessége is.