Káosz a Jobbik körül

 

Továbbra sem tudni, ki rögzítette és ki adta oda a sajtónak azokat a hangfelvételteleket, amelyekbe belebukott a jobbikos Szávay István. A „zsidó nő leütéséről” szóló párbeszéd minden valószínűség szerint a Jobbik májusi kongresszusán hangzott el, amit jó minőségben rögzített valaki.

Volner János, a Jobbik volt alelnöke úgy látja, hogy korábbi pártjában egyre gátlástalanabb eszközöket vetnek be egymás ellen a tagok. Szerinte még három embert „leszedhetnek” hasonló módszerrel.

Egy hete került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Szávay István arról beszél, hogy megütött egy zsidó nőt. A képviselő elismerte, hogy ezek az ő szavai voltak, de tagadta, hogy tényleg megütötte volna a nőt. A politikus a felvétel nyilvánosságra kerülése után lemondott parlamenti tisztségeiről, képviselői mandátumát viszont csak öt nappal később, hétfőn adta vissza.

Ugyancsak hétfőn egy újabb hangfelvételt közölt a HírTV Szávay Istvánról. A csatorna szerint mindkét hanganyagot a Jobbik májusi kongresszusán vehették fel. Nem tudni, hogy ki szivárogtatta ki, annyi viszont biztos, hogy jó minőségben hallhatóak a beszélgetések. Utóbbin Szávay István azt fejtegeti, hogy előre tudta a párt májusi tisztújasának végeredményét.

A végeredmény valóban stimmelt, vagyis Szávay István már órákkal a szavazás előtt megmondta, hogy kik és milyen sorrendben lesznek a Jobbik új alelnökei.

Közéjük tartozik Z. Kárpát Dániel is. A politikus az M1-nek azt mondta: szerinte semmi meglepő nincs a hangfelvételben, több százan tippelték volna meg előre az eredményt.

A Jobbik korábbi elnökjelöltje úgy reagált: a cirkuszban a helye annak, aki előre meg tudja mondani egy tisztújítás eredményét. Toroczkai László szerint a mostani hangfelvétel is azt bizonyítja, hogy előre leosztották a lapokat az alelnökök megválasztásánál is. A politikus arról is beszélt: egyre jobban látszik, nem azok irányítják a Jobbikot, akik hivatalosan a vezetők.

Lavinát indíthat el Szávay István bukása a Jobbikban – erről egy másik volt Jobbik-alelnök beszélt. Volner János a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: szerinte a zsidózó politikuson kívül még három embert „szedhetnek le” a Jobbikban a belharcok eredményeként.

Úgy fogalmazott: egyre gátlástalanabb eszközöket vetnek be egymás ellen a párton belül, így nem csoda, hogy a frakcióban gyászhangulat van. Hozzátette: ezúttal a párt belső köreiből megy a kiszivárogtatás, ez pedig sokkal „gyilkosabb”.