A Fidesz szerint veszélyes a humanitárius vízumról szóló javaslat

 

Rendkívül veszélyes az Európai Parlament (EP) szakbizottsága által elfogadott, a humanitárius vízum bevezetéséről szóló jelentés – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1 szerdai műsorában.

Hidvéghi Balázs úgy vélekedett, hogy a javaslat szándékosan összekeveri a humanitárius szempontokat a gazdasági bevándorlással. Azt mondta: a jelentésben olyan, egyszerűsített vízumkiadásra vonatkozó javaslat szerepel, amely előzetes kontroll nélkül tenné lehetővé emberek tömegei számára, hogy belépjenek az unió területére.

A jogosultságukat pedig csak ezt követően vizsgálnák meg. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki egyszer bejutott az Európai Unió területére, azt szinte lehetetlen visszaküldeni a hazájába, vagyis a humanitárius vízum a gazdasági bevándorlás eszköze volna – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy az ENSZ migrációs paktumát azért utasítja el Magyarország, mert az „lopakodó jogalkotás, egyfajta hivatkozási alapot teremt a bevándorláspártiak számára azzal, hogy emberi jogként ismeri el a migrációt. A tét pedig országaink jövője – jelentette ki Hidvéghi Balázs.