Újabb hangfelvétel került elő Szávay kapcsán

 

Kifelé van egy mézes-mázos arca a Jobbiknak, azonban időnként kiderül, hogy semmit nem változott a korábbi Jobbikhoz képest – erről beszélt egy elemző reggel az M1-en, a jobbikos Szávay István botrányával kapcsolatban. Szávay hétfőn, öt nappal az ügy kirobbanása után mondott le országgyűlési mandátumáról, de a Jobbikban maradhat.

Újabb, nyilvánosságra került Szávay István-hangfelvétel borzolja a kedélyeket a Jobbikban. Ám ennek kapcsán is kiálltak a politikus mellett párttársai. „Volner, Z. Kárpát, Apáti, Hegedűs, Stummer, Bana. Ez lesz a sorrend.” – Szávay már órákkal a tavaszi tisztújítás előtt tudta, hogy kiket, milyen sorrendben fognak megválasztani alelnököknek. A HírTv-ben közölt beszélgetés a májusi kongresszus délelőttjén, vagyis órákkal a szavazás előtt hangzott el a várható elnökválasztási eredményekről.

Szávay István azt mondta: sokat dolgozott ezért.

Végül a hangfelvételen elhangzottak alapján alakult a végeredmény is. A tizennégy indulóból pont az a hat nyert, akiket Szávay előtte jelzett.

A párt frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton kedden úgy reagált: Szávay István a Jobbik alapítói közé tartozik, ezért név szerint ismerte a delegáltakat és már ránézésre tudhatta, hogy kik hogyan fognak szavazni. A párt alelnökei közé került Bana Tibor nem akart reagálni a hangfelvételre. Csak annyit mondott, hogy ő egész életében tisztességes volt.

Nem ez volt az első kiszivárgott hangfelvétel Szávay Istvánról. Egy korábbi felvételen Szávay azzal büszkélkedett párttársainak, hogy előző nap egy szórakozóhelyen megütött egy zsidó nőt, aki megjegyzést tett neki a Jobbik politikájára.

Szávay István elismerte, hogy ezek az ő szavai voltak, de tagadta, hogy tényleg megütötte volna a nőt. Először a parlamenti tisztségeiről mondott le, hétfőn pedig a képviselői mandátumáról is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom olyan párt, amelyikben a dolgoknak vannak következményei – ezt Szávay lemondásával kapcsolatban mondta Gyöngyösi Márton, aki a saját esetével nem érez hasonlóságot. 2012-ben ő maga is tett antiszemita kijelentést a Parlamentben, amikor listázta volna a zsidó származású képviselőket.

Gyöngyösi Márton azonban nem mondott le. Azóta is vezető tisztségeket tölt be a Jobbikban, és Szávay István példáját sem akarja követni.

Az M1-nek nyilatkozó politológus arról beszélt: hiába fókuszál a Jobbik a néppártosodás irányára és mutat kifelé mézes-mázos arcot, nem sikerül elszakadnia eredeti alapelveitől.