Az ENSZ-hez és az EU-hoz fordul a kormány a migránskártyák ügyében

 

Gulyás Gergely a Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott Kormányinfón kifejtette, hogy a hazai gazdasági növekedés továbbra is optimizmusra ad okot. Továbbá bejelentette: az állam támogatja a 3-as metró felújítását.

Elfogadhatatlan a migránskártyák kibocsátása

Gulyás Gergely a Kormányinfón a hét legfontosabb eseményeit kiemelve elmondta, hogy a kormány áttekintette a határvédelem és a migráció helyzetét annak tekintetében, hogy a bosnyák–horvát határon igen feszült a helyzet. Leszögezte: a kormány felelőtlenségnek tartja, hogy az EU támogatásával az ENSZ migránskártyákat bocsátott ki.

Ezzel kapcsolatban még mindig tisztázatlanok a körülmények, nem tudni azt sem, hogy mely országban és hányan használják – mondta –, ezért az EU illetékes hatóságához és az ENSZ-hez is hivatalos kérdésekkel fordulnak ez ügyben.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Elfogadhatatlannak tartjuk – folytatta a miniszter –, hogy ami az EU-s polgároknak nem megengedett, azt a migránsoknak megengedetté teszi az EU. Ez komoly veszélyt jelent a pénzmosás és terror elleni küzdelem szempontjából is – fűzte hozzá.

Reális a további gazdasági növekedés

A harmadik negyedévben Magyarország gazdasági növekedése 5 százalékos volt, ezzel pedig Lengyelország és Írország mögött dobogós helyezést ért el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt is mondta, a magyar gazdaság stabil alapokon áll, a legjelentősebb növekedést az építőipar mutatta, ami visszaigazolja a béremelések helyességét. Így vélhetően az év egészében is a legnagyobb gazdasági növekedésre lesz képes hazánk az uniós államok között, reálisnak tűnik a jövőre a négy százalék feletti gazdasági növekedés.

A költségvetési hiány is alacsony, így tartható az idei 2,4 százalékos hiánycél – tette hozzá.

Támogatja az állam a 3-as metró felújítását

Számos megállapodást kötnek a főváros és a kormány között, ezeket várhatóan szombaton fogják aláírni. Orbán Viktor is részt vesz az eseményen – tudatta a miniszter, kitérve arra, hogy létrejön a fővárosi közfejlesztési tanács, ami valamennyi Budapestet érintő üggyel foglalkozik majd. Minden kormányzati döntés megjárja ezt a tanácsot is, ezzel a megfelelő színvonalú kapcsolattartás biztosított lesz a kormány és a főváros között.

Szerdán döntött a kormány arról, hogy a 3-as metró felújítását 80 milliárd forinttal támogatja az állam. A pluszforrás felhasználására 2019 végén, 2020-ban és 2021-ben kerülhet sor, de akár 2022-re is átnyúlhat. A metróvonal felújításához a terveket a főváros készíti és a megvalósítás is a főváros hatáskörébe tartozik – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Fair Brexitet támogat Magyarország

Egy a Brexittel kapcsolatos kérdésre a tárcavezető elmondta: Magyarország annak örült volna, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad, de a brit választópolgárok ezzel ellentétes döntést hoztak, és nem lehet megbüntetni az országot egy demokratikus döntés miatt. Fair Brexitre van szükség, hosszú távon az EU-nak és Nagy-Britanniának előnyös kapcsolatokat kell kiépítenie, ezért Magyarország üdvözli a megállapodás esélyének növekedését – jelentette ki.

Úgy vélte, bár jövő vasárnap rendkívüli EU-csúcs lesz a kérdésről, önmagában az uniós állam- és kormányfők jóváhagyása nem elegendő, a brit parlament jóváhagyása is kell, és e tekintetben komoly kétségek vannak. Ha nem is lesz megállapodás, a már ott dolgozó magyarok jogai semmilyen sérelmet nem szenvednek – közölte.

A miniszter kitért rá: egy nettó befizető tag lép ki, és Nagy-Britannia befizetésének mértéke 12-13 százaléka volt az uniós költségvetésnek. Magyarország szerint a következő hétéves költségvetési időszakban vagy minden tagállam arányosan növeli a befizetését, így a büdzsé főösszege nem csökken, vagy tudomásul veszik a 12-13 százalékos csökkenést, és ilyen mértékben csökkennek az uniós támogatások – magyarázta.

Soros György bosszúja

Gulyás Gergely kérdésre Guy Verhofstadt európai parlamenti (EP-) képviselő plakátkampányáról azt mondta: „a politikai folklór széles repertoárjával” dolgoznak az európai liberálisok. Soros György bosszújáról van szó, és az európai liberálisok ebbe az akcióba álltak be – fogalmazott.

A Románia jogállamiságáról szóló EP-döntésre vonatkozó érdeklődésre a miniszter azt mondta: „a Magyarországgal történtek után” az EP nem hiteles fórum ítélkezni ilyen kérdésekben.

Arról is beszélt, hogy az Európa jövőjéről folytatott konzultációk tapasztalatait eljuttatják Emmanuel Macron francia elnöknek.

Kérdésre közölte: a kormány benyújtotta keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Bírósághoz.

Több kormánydöntés is várható még idén

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt, még idén várható olyan kormánydöntés, amely átfogóan foglalkozik az egészségügyben fennálló nehézségekkel és a következő évek fejlesztéseivel, így a kiemelt fontosságú centrumkórházakról is döntés születhet, hogy megindulhassanak a fejlesztések.

A miniszter az új Nemzeti alaptantervről azt mondta, hivatalos döntés még nincs, a jelenlegi állás szerint valószínűleg 2020 szeptemberében vezetik be.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, remélik, hogy a beruházás véghatárideje tartható, a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy késés ne következzen be.

Gruevszki menekültstátusza jogi kérdés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme.

Kijelentette: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor – magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával. Megjegyezte: Nikola Gruevszki nem találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kérdésére közölte: a volt macedón kormányfő esetében a magyar hatóságok a megfelelő biztonsági protokoll szerint járnak el, biztosított, hogy ne hagyhassa el az országot.