Hétpárti egyeztetést kezdeményez az LMP

 

Az ellenzéki párt egy széleskörű politikai konszenzus kialakítása érdekében konzultál a többi párttal, a migrációs krízissel kapcsolatban – jelentette be a párt két társelnöke.

Keresztes László Lóránt közölte: pártjuk a valós okok feltárásában és az arra adott reagálásokban látja a megoldást, szemben a kormányzat „ad hoc” és „tüneti kezelés jellegű” intézkedéseivel.
Hozzátette: az egyeztetésen választ várnak a kormánytól a többi közt arra, milyen nemzetközi kampány zajlik az országgal szemben az ügyben.

A politikus úgy ítélte meg: mindez csak „kétségbeesett vagdalkozás” a nemzetközi politikában már elszigetelődött, így cselekvőképtelen kormányzat részéről. Az egyeztetés legfontosabb elemének egy olyan javaslat elfogadását ítélte, amely megmutatná, hogy a mindannyiunk életére hatással lévő folyamatokról széleskörű konszenzus alakítható ki.

Demeter Márta ezen dokumentum fontos részének nevezte pártja országgyűlési határozati javaslatát, amelyet azonban a kormányoldal már elutasított. Ennek része az unió külső határainak megerősítése, és egy olyan uniós költségvetés mielőbbi elfogadása, amely jelentős védelmi forrásokat tartalmaz. Hozzátette: az uniónak sokkal inkább törekednie kellene a migráció valós okainak feltárására és aktívabb beavatkozásra a kibocsátó országokban. Szólt a többi közt hazai rendvédelmi állomány megfelelő munkakörülményeinek javításáról is.

Feltette a kérdést: az Országgyűlés előtt lévő, a migrációval kapcsolatos módosításban szereplő honvédelmi veszélyhelyzet fogalma mennyiben különbözik a már jelenleg is létező tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettől? A javaslat vállalhatatlan elemének nevezte, hogy az szerinte „vissza akarja csempészni” a magyar jogrendbe a letelepedési kötvények konstrukcióját. Bírálta azt is, hogy a kormány annyira védi a határt, hogy azon gond nélkül átjön a volt macedón miniszterelnök.

Demeter Márta kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el ellene hivatali visszaélés gyanújával. Azt felelte: ha egy képviselő ellen azért indul eljárás, mert végzi a munkáját és ellenőrzi a kormány tevékenységét, akkor áll elébe.