A családokról szóló konzultációt bírálta az ellenzék

 

Komoly vita alakult ki a parlamentben a magyar családokról szóló nemzeti konzultációról. Az MSZP képviselője széttépett egy kérdőívet. A Párbeszéd képviselője a konzultációs ív színét kifogásolta, míg a DK papírhajtogatásra hívta az embereket. A kormány szerint az ellenzéki politikusok nem a kormányt, hanem a magyar választókat sértik meg.

„Önöknek ennyit érnek a magyar családok! Ezt az ötven forintot! És tudják csak ennyit tudok az önök nemzeti konzultációjával csinálni!” – ezekkel a szavakkal intézett kisebb kirohanást a kormánypárti politikusok ellen az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, mielőtt darabokra tépett egy nemzeti konzultációs ívet a parlamentben. A szocialista politikus szerint a konzultációs levelekkel a kormány „szennyet” küld a magyar állampolgároknak.

A Bangóné Borbély Ildikó mögött ülő MSZP-sek, Harangozó Tamás és Korózs Lajos tapssal fejezték ki egyetértésüket.

„Bangóné Borbély Ildikó nem a kormányt, hanem a magyar választókat sértette meg” – mondta válaszában az Emberi Erőforások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence. Szerinte a szocialista politikus jelképesen azokat támadja, akiknek fontos a családok ügye és hallatni akarják a hangjukat.

Más ellenzéki párt is bírálta a kérdőívet

A családokról szóló nemzeti konzultációt a többi ellenzéki párt is bírálta. A párbeszédes Kocsis-Cake Oliviónak például a nyomtatvány színe nem tetszett. Ráadásul szerinte a bevándorlásról és terrorizmusról szóló ívekhez hasonlóan ez a konzultáció is felesleges.

A Demokratikus Koalíció szóvivője egy játékot hirdetett. Aki szerintük a legviccesebben hajtogatja át a nemzeti konzultációt, azt Gyurcsány Ferenc meghívja egy kávéra. Gréczy Zsolt beszéde alatt még az előtte ülő LMP-s Schmuck Erzsébet és Ungár Péter is értetlenül nézett össze. A politikus azt mondta, a szocialista kormányoktól a családok sokkal több támogatást kaptak.

A baloldal intézkedései hátrányosan érintették a magyar családokat

„A baloldalhoz egy sor olyan döntés fűződik, amely rossz helyzetbe hozta a magyar családokat” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában Gréczy Zsoltnak. Dömötör Csaba ezután fel is sorolt néhányat a Gyurcsány-kormány negatív intézkedései közül.

Mint mondta, eltörölték az otthonteremtési programot, több mint duplájára emelték a lakásáfát, az egy- és kétgyermekes családok esetében teljes egészében megszűnt a családok adókedvezménye, a három- és többgyerekes családok adókedvezményét pedig korlátozták. Az édesanyáktól elvettek egyévnyi gyest. Döntöttek arról, hogy az energiaárak emelkedjenek, és az ország számos pontján zártak be iskolákat – sorolta Dömötör Csaba.

A kormány nemzetben gondolkodik

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt is sérelmezte, hogy a konzultációs íven szerinte nem egy magyar család fotója szerepel. Rétvári Bence erre úgy válaszolt, miközben Bangóné Borbély Ildikó a családokról szóló nemzeti konzultációt kritizálja, addig ő maga azért ülhet a parlamentben, mert a 2004-es népszavazás előtt családjával együtt ő mosolygott a szocialisták határon túli magyarokat elutasító plakátjain. Hozzátette, a kormány ezzel szemben nemzetben gondolkodik, amellyel áprilisban a választók elsöprő többsége egyetértett.