Itt követheti élőben az Országgyűlés munkáját

 

Az Országgyűlés kedden szavazott a kormány legfrissebb adócsomagjáról, amely egyrészt megemeli az alanyi adómentesség határát, valamint kitolja az új lakások áfakedvezményét.

A Ház aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor, a magyar nyelv napjára történő emlékezéssel kezdődött.

A képviselők a napirend utáni felszólalásokat követően szavaztak a pénzügyminiszter adócsomagjáról, amely 8 millió forintról 12 millió forintra emeli az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbítja a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A képviselők 115 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadta el a pénzügyminiszter előterjesztését.

A médiahatóság jövő évi költségvetéséről és a nemzetiségi pedagógusok pótlékának emeléséről is döntött keddi határozathozatalai között az Országgyűlés.

Elfogadták a médiahatóság jövő évi költségvetését

A parlament 115 igen vokssal, 56 ellenszavazat mellett elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetését.

A költségvetési bizottság által előterjesztett dokumentum az NMHH bevételeinek és kiadásainak főösszegét 34,6 milliárd, a Médiatanácsáét 681 millió, az annak kezelésében lévő előirányzatokét pedig 1,8 milliárd forintban szabja meg a 2019-es évre.

Emelkedik a nemzetiségi pedagógusok pótléka

A jelenlegi 15-ről 30 százalékra növekszik a nemzetiségi pedagógusok pótléka, az Országgyűlés a nemzetiségi bizottság által kezdeményezett változtatást 165 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

A változtatás célja, hogy a magyarországi köznevelési intézményekben az elmúlt években egyre jelentősebb problémát okozó létszámhiányt a nemzetiségi pedagógusok körében ellensúlyozza megbecsülésük javításával.

Az Országgyűlés szerdán és csütörtökön további összesen tizennyolc előterjesztés általános vitájával folytatja munkáját, majd november 19-én, hétfőn kérdésékkel és azonnali kérdésekkel zárja ülését.