Gulyás Gergely: A CEU oktatójának haladéktalanul bocsánatot kell kérnie

 

Csaba László minden alapot nélkülöző és sértő rágalmakat fogalmazott meg – ezt írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter saját közösségi oldalán a CEU oktatójának egy a Népszavában megjelent interjúja miatt. Csaba László a cikkben azt állítja, hogy Gulyás Gergely korábban antiszemita megjegyzést tett Soros Györggyel kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt írta: a közgazdász állítása valótlan és sértő a Fidesz-frakció közösségére, Csaba Lászlónak pedig haladéktalanul bocsánatot kell kérnie.

A Soros-egyetem oktatója a Népszavának számolt be arról, hogy szerinte a Fidesz egy korábbi frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely között az alábbi a beszélgetés hangzott el: “Gulyás Gergely állítólag feltette a kérdést: ha szemernyit sem ártott a Fidesznek, amikor a vizes vb idején eltűntek a sorosozó plakátok az utcákról, akkor miért kell újrakezdeni a kampányt ellene? Minek nekünk az öreg zsidó akkor? – hangzott a kérdés. Mire Orbán válasza állítólag az volt: “Mi is gondolkoztunk ezen elvtárs, de augusztus van és semmi nem jutott eszünkbe helyette, marad a Soros” – fogalmazott Csaba László és hozzátette: szerinte ez állhat a mögött, hogy a kormány együttműködési megállapodásra akarja kötelezni a CEU-t.

Az interjúra Gulyás Gergely úgy reagált: ilyen beszélgetés soha, sem a Fidesz frakció ülésein, sem máshol az ő jelenlétében nem hangzott el. A valótlan állítás pedig nem csak rá és a miniszterelnökre nézve sértő, hanem a Fidesz-frakció valamennyi tagjára is.

“Lehetséges, hogy ez a stílus – emberek vélt vagy valós származása alapján történő minősítése – megengedett vagy akár természetes Csaba László barátai körében, illetve oktatói közösségében, a CEU-n, de elképzelhetetlen a Fidesz bármely testületében.” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kiemelte: Soros György támogatja, a kormány pedig ellenzi a bevándorlást. A magyar milliárdos előszeretettel avatkozik be az egyes államok belpolitikájába, míg a magyar kormány a szuverenitás pártján áll. Soros György tőzsdeügyletei dollármilliárdokban mérhető károkhoz vezettek több államban, a kormány szerint pedig fel kell lépni a spekulánsok ellen.

Soros Györggyel ezért a kormánynak számtalan fontos vitája van, a magyar milliárdos azonban egyetlen esetben számíthat a kormány védelmére: ha bárki származása miatt támadja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: “ha Csaba László professzorban maradt még valamennyi az őt egykor jellemző eleganciából, akkor a minden alapot nélkülöző, valótlan és sértő rágalmai miatt haladéktalanul elnézést kér.”