A Fidesz az adatvédelmi hatósághoz fordul Demeter Márta ügyében

 

A nagyobbik kormányzó párt azért fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, mert szerinte az LMP-s politikus megsérthette az infotörvényt, amikor azt állította, hogy a kormányfő kiskorú lányát egy katonai gépen hozták haza Ciprusról Budapestre.

A Fidesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ügyében. A nagyobbik kormánypárt azt kéri, hogy Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke vizsgálja meg: az ellenzéki politikus megsértette-e az infotörvényt.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese felidézte: a múlt héten az ügyészséghez fordultak hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt, miután Demeter Márta több helyen azt állította, a kormányfő kiskorú lányát egy katonai gépen hozták haza Ciprusról Budapestre.  Az ellenzéki  képviselő 30 évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé, és hamis hírbe hozott két családot, két kiskorú gyermeket – emlékeztetett a kormánypárti politikus, hozzátéve: a politikus azóta sem vette a fáradtságot és nem kért bocsánatot.

Böröcz László kiemelte: Demeter Márta konkrétan megnevezte a kormányfő lányát, ami akkor is személyes adatnak minősülne, ha valóban a miniszterelnök lánya utazott volna a gépen, hiszen nem közszereplő, közfeladatot nem lát el. A nagyobbik kormánypárt álláspontja szerint ezen adatok nyilvánosságra hozatala jelentős érdeksérelemmel jár és több ponton törvénybe ütközik – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes. Ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, és arra kérik Péterfalvi Attila elnököt, vizsgálja meg az ügyet, és nyilatkozzon arról, hogy Demeter Márta megsértette-e a vonatkozó jogszabályokat.

Böröcz László szerint az ellenzéki politikus a képviselői esküjét megsértette, és bebizonyította, hogy alkalmatlan a munkájára, és bár szakpolitikusként tünteti fel magát, de érzékeny adatokkal nem tudott bánni. Politikai haszonszerzés érdekében visszaélt azokkal a jogokkal, amelyek egyébként megilletik – állapította meg a fideszes politikus.