Az ENSZ migrációs csomagja Európa elárulása Szijjártó szerint

 

Az ENSZ migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekeivel: a paktum el akarja fogadtatni a világgal, hogy „a migráció a legjobb dolog, ami valaha történt az emberiséggel”, illetve alapvető emberi jog; ez az illegális migráció legalizálását jelenti, ami újabb biztonsági kockázatot jelent Európa számára, mert szoros az összefüggés a migráció és a terrorfenyegetettség között – jelentette ki Szijjártó Péter az M1 csütörtöki műsorában.

Egyre több ország ismeri fel, hogy a paktum fenyegetést jelent a számára; Magyarország mellett az Egyesült Államok már a tárgyalási szakaszban bejelentette, hogy nem fogadja el és most Ausztria is kezd kihátrálni a paktumból – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A külügyér a napokban tett kínai látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy eredményes a kormányzat keleti nyitás politikája, a legfőbb célok teljesülni látszanak. A leggyorsabban fejlődő ázsiai országok, ha európai beruházásokat terveznek, egyre inkább Magyarországban gondolkodnak.


A másik cél pedig az volt, hogy Közép-Európából, arányait tekintve Magyarország exportálja a legtöbb árut Kínába. Az elmúlt évben már megközelítette a 2,8 milliárd dollárt a Kínába irányuló magyar export, most pedig öt újabb, tejtermék, bor, és kerámiaáru kiviteléről, valamint napelemerőmű és szennyvíztisztító közös építéséről szóló szerződést írtak alá kínai partnerekkel – ismertette. Szijjártó Péter a Kossuth Rádió „Jó reggelt Magyarország!” című műsorában beszámolt arról, hogy osztrák partnereivel áttekintették a magyar-osztrák közúti határátkelők használatának kérdését.

Az erről szóló magyar-osztrák államközi szerződésben 55 határátkelő pont szerepel, amelyek közül 48 esetében „jöhet szóba” a gépkocsiforgalom. Ugyanakkor a 48 közül magyar oldalról valójában csupán 39 közelíthető meg autóval, a 39-ből pedig csak 3 aszfaltozott és 7 földút lezárása merült fel. Magyarországon a helyi közösségeknek az az érdekük, hogy ezeken az utakon a jövőben is lehessen autóval közlekedni, de az osztrák gazdák is használják ezeket. A jövő héten ezért Kismartonban összeül egy osztrák-magyar munkacsoport a probléma megoldása érdekében – mondta Szijjártó Péter.