Nemzeti konzultáció indul a családok védelméről

 

A héten indul a gyermekes családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány december 21-ig várja a válaszokat. A kérdőívek kitöltésére később online is lehetőség lesz – mondta Novák Katalin.

A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének  bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása.

A kabinet nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, ahogy azt több európai országban teszik, hanem a gyereket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával – hangoztatta az államtitkár.

Novák Katalin arról beszélt, a kormány további, a gyermekvállalást és -nevelést segítő intézkedéseket szeretne hozni, ezért a meghozandó kormányzati döntésekhez kérik ki az emberek véleményét a mostani újabb nemzeti konzultáción.

Az államtitkár szerint az emberek megkérdezése ebben a formában már bevált, jó gyakorlat, és abban Magyarország élen jár, mert a magyar mintát követve már az Európai Unióban is indítottak konzultációt. Azért is jó műfaj a kérdőíves konzultáció, mert így mindenkinek módja van elmondani a véleményét – tette hozzá.

Novák Katalin kiemelte, a kormány számára a családok évében különösen fontosak a visszajelzések, mert az őket érintő kérdésekről a családokkal, a fiatalokkal együtt szeretnének dönteni.

A sajtótájékoztatón bemutatott kétoldalas kérdőíven a tíz kérdés mindegyikéhez felvezető szöveget írtak, konkrét kormányzati elképzeléseket is megfogalmazva; a kérdésekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Az államtitkár – kérdésre válaszolva – azt mondta, e konkrét javaslatok támogatása esetén azokat a kormány elé terjesztik.

A kormány egyebek mellett arra vár választ: az emberek egyetértenek-e azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell-e kötni, vagy hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell-e adni az önálló életkezdéshez.

Ez utóbbi kérdés felvezető szövegében az áll, hogy a fiatalokat „akár 5–10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket”.

Arról is megkérdezik az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy egy gyereknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni.

A kérdőív 10. kérdése a költségvetési családtámogatások kétharmados védelmének biztosításának lehetőségéről szól.

Novák Katalin erre utalva azt mondta, ez a kérdés azért fontos, mert szeretnék a családtámogatásokat „kőbe vésni”, hogy azokat ne legyen könnyű lebontani, ahogy azt korábban a baloldali kormányok idején tették, például az otthonteremtési támogatás megszüntetésével. A fiatalok gyermekvállalásról szóló döntése nem kormányzati ciklusokra szól – mondta az államtitkár.

 A kérdések

A Magyar Idők számolt be a családvédelmi nemzeti konzultációs kérdéssorról.

 • 1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”
 • 2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”
 • 3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?”
 • 4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?”
 • 5.
 • „Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?”
  6.
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?”
  7.
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?”
 • 8. „Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell?”
  9.
 • „Egyetért-e Ön azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához?”
  10.
 • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?”