Megint a határon túliak szavazati joga ellen szólal fel a DK

 

A Demokratikus Koalíció (DK) határozottan ellenzi, hogy az Európai Unión kívül élő magyar állampolgárok szavazhassanak a jövő évi európai parlamenti (EP-) választáson.

Vadai Ágnes, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ügyben benyújtott javaslattal „a Fidesz törvényben akarja szentesíteni a választási csalást”. Hangsúlyozta, hogy a határon túl élő magyarok az országgyűlési és az EP-választáson egyaránt két-két mandátum sorsáról dönthettek, illetve dönthetnek, de tavasszal kétszáz mandátumot osztottak ki, jövőre pedig csak 21-et. Magyarország európai parlamenti képviseletéről azoknak kell dönteniük, akik Magyarországon élnek vagy éltek – jelentette ki.

Fidesz: Gyurcsányék gyűlölik a határon túli magyarokat 

A Fidesz-frakció szerint a Demokratikus Koalíció (DK) eddig nem kifogásolta azt az uniós irányelvet, ami lehetővé teszi a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogát az Európai Parlamenti (EP) választáson, így ebből is látszik, hogy valójában csak a határon túli magyarokat gyűlölik. A Fidesz képviselőcsoportja közleményében a DK-s Vadai Ágnes szerdai nyilatkozatára reagált, amely szerint a DK határozottan ellenzi, hogy az Európai Unión kívül élő magyar állampolgárok szavazhassanak a jövő évi EP választáson. A nagyobbik kormánypárt frakciója jelezte: Magyarország uniós irányelvnek tesz eleget, amikor lehetővé teszi a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogát.

„Érdekes, hogy a Gyurcsány-párt ezt az irányelvet nem kifogásolta, ebből is látszik, hogy valójában csak a határon túli magyarokat gyűlölik. Saját állampolgárainktól elvennék a szavazati jogot, miközben az európai baloldal a migránsoknak szavazati jogot akar adni” – írták. A kormány múlt héten pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a választásokkal kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslatát, amely megteremtené az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán. A javaslat indoklásában az Európai Unió Tanácsának egy 2018-as határozatára hivatkozik, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg az EP-választáson való részvételt.