Az LMP Európa Parlamenti képviselő nélkül maradt

 

Meszerics Tamás volt az LMP egyetlen Európa Parlamenti képviselője – eddig. A sajtóban ugyanis kiszivárgott, később a párt is megerősítette, hogy otthagyja az LMP-t.

Meszerics Tamás döntéséről levélben értesítette a párt elnökségét, amelyben azt írta: hétfőtől nem akar az LMP tagja lenni, mert szerinte a párt az elmúlt időszakban egy olyan új irányt követ, amelyet nem kíván és jó lelkiismerettel nem is tudna vállalni. „Mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy október 22-én megszüntetem a tagságomat. Kérlek, ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – fogalmazott Meszerics Tamás.

Meszerics Tamás az LMP egyik alapító politikusa volt – október elején még a párt képviseletében szólalt fel egy kerekasztal beszélgetésen. A Soros György-féle CEU-n egyébként rektor helyettesként is tevékenykedő képviselő itt a Sargentini-jelentést például az egyik legjobban megírt politikai szövegnek nevezte. Bár a jelentésről szóló voksoláson nem szavazott közvetve az igenek többségét segítette, így ugyanis kevesebb támogató szavazat is elég volt ahhoz, hogy a dokumentum átmenjen.

„Ez egy rendkívül világos, rendkívül tiszta és rendkívül jól adatolt jelentés. Ilyen értelemben a legjobb szövegek között van, amit én valaha olvastam” – jelentette ki Meszerics.

Meszerics Tamás volt az az LMP-s képviselő is, aki részt vett a Jobbik brüsszeli béruniós konferenciáján. Annak ellenére, hogy most éppen a párt újfajta stratégiájával indokolta kilépését. Távozásának okai között – úgy tudni – Meszerics Tamás az LMP szombati kongresszusának eredményét is felsorolta, amivel szerinte a párt komoly politikai kockázatot vállalt. Ezzel a politikus Demeter Márta társelnökké választására is utalhatott.

Kanász-Nagy Máté az Echo TV műsorában arról beszélt, nem számítottak Meszerics Tamás távozására, de szerinte a képviselő azért sértődött meg, mert a párt nem akarta újra indítani az európai parlamenti választáson.

„Korábban sem volt igazából annak esélye, vagy nem úgy nézett ki, hogy Meszerics Tamás indulni fog ezen az európai parlamenti választáson, ezt lehetett sejteni. Itt úgy néz ki, hogy új jelöltekkel fogunk a kampányba szállni. Ez a távozása előtt és a távozása után is elég egyértelmű” – mondta a politikus.

Az LMP a választások után kezdett szétesni: a pártot mindkét korábbi társelnöke, Hadházy Ákos és Szél Bernadett is otthagyta. Szél Bernadettel a bár nem LMP-s, de a párt frakciójában politizáló Szabó Szabolcs is búcsúzott. Júniusban a korábban kilépett alapító, Schiffer András is azt nyilatkozta: élete legjobb döntése volt, hogy távozott az LMP éléről. Egy hónappal később pedig az LMP addigi szövetségese, az Új Kezdet is szakított velük. Közben a tagok ellen indított fegyelmi és etikai eljárások azóta is folyamatosak.