Távozásra szólította fel a Fidesz a hamis információt terjesztő Demeter Mártát

 

A kormánypárt szerint az LMP-s politikus alaptalanul rágalmazott meg ártatlan embereket, és nem nyilvános adatokat tett közzé. A Fidesz jogi vizsgálatot is kezdeményez az ügyben.

Demeter Mártától indult ugyanis az az álhír, hogy egy katonai repülő hozta haza Ciprusról Orbán Viktor egyik lányát. Kiderült, hogy egy kint szolgáló, Orbán vezetéknevű százados kislányáról van szó.

A kormányfő lejáratását célzó álhírt villámgyorsan átvette több ellenzéki portál. Azok is, amelyek – saját állításuk szerint – mindig a valóságot írják, azonban nem ez volt az első alkalom, hogy álhíreket terjesztenek.

Kilenc hónapon keresztül terjesztett álhírt az ellenzéki média – erről ír a 888.hu. A cikk szerint a Szabad Pécs jelentette meg először még az év elején, hogy ha a Fidesz ismét kétharmaddal nyer, akkor megszünteti a főpolgármester-választást, és felszámolja az önkormányzati rendszert.

A feltételezést a Szabad Pécs saját értesüléseként adta el. Mindeközben valószínűsítésekre és névtelen forrásokra hivatkozik.

A 888 rámutat, hogy a magukat függetlennek és objektívnek kikiáltó ellenzéki sajtót ez nem zavarta abban, hogy átvegye a névvel nem vállalt feltételezéseket és terjessze az álhíreket. Lehozta például az Index, a 24.hu és a HVG is, és hivatalos indoklásra is hivatkoznak nevezett portálok, holott ilyen nem volt.

Ugyanez történt egy nagykőrösi fideszes képviselő esetében, akiről ezek a portálok azt terjesztették, hogy pedofília gyanújába keveredett. Ám miután bebizonyosodott, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, az eljárás lezárásáról már elfelejtettek beszámolni.

Legutóbb a Demeter Márta által útnak indított álhírt vették át, amelyben az LMP-s képviselő azt állította, hogy egy honvédségi repülőgép Orbán Viktor tizenéves lányát, Flórát hozta haza Ciprusról. A Honvédelmi Minisztérium hivatalos közlése szerint a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt kétéves kislánya utazott engedéllyel a gépen.

A hamis hírt az ellenzéki portálok még azelőtt közölték, hogy a Honvédelmi Minisztérium rámutatott volna a tévedésre. Álhírgyártóvá vált például a 444.hu, a HVG, a Magyar Narancs és az Index is.

Közben az Index újságírói egy, a portálon közzétett összeállításban arról beszélnek, hogy „Jobb ha az emberek tudják, mi történik az országban”. Szerintük – mint írják – az általuk is képviselt független sajtó még beszámol arról, milyen is a valóság.

Az ügy miatt végül még a cikket először leközlő Azonnali.hu is magyarázkodott. Azt írta: megkérdezték Demeter Mártától, hányas volt matekból.

Demeter Márta, mondjuk úgy, hogy hülyét csinált magából az egész ország előtt – mondta az ügy kapcsán Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: az álhír terjesztésével hozzásegítették Demeter Mártát ahhoz, hogy az egész ország előtt hülyét csináljon magából.

A képviselőnek pedig azért kell majd felelnie, mert – bár tudatában kellett lennie az adatvédelmi szabályoknak – 30 évre titkosított katonai dokumentumokból szivárogtatott ki adatot.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Demeter Márta egy ciprusi ENSZ-misszióról hozott nyilvánosságra adatokat, a nagyobbik kormánypárt ezért jogi vizsgálatot kezdeményez az ügyben.