Érdeklődés hiányában elmaradt a baloldal „hatalmas” bulija

 

Érdektelenségbe fulladt Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Niedermüller Péter vasárnap esti budapesti bulija. Az MSZP és a DK brüsszeli politikusai még az interneten is kampányoltak, de csak 40-en igazolták vissza az eseményt, végül pedig néhány újságíró, pár szimpatizáns, valamint a három baloldali európai parlamenti képviselő gyűlt össze.

A szervezők mindent megtettek, még plakát is készült

Politika, vita, élő, zenés buli – beszélgetés Európáról, a Sargentini-jelentésről, Magyarország helyzetéről – így harangozták be Facebookon az európai parlamenti képviselők rendhagyó rendezvényüket, még külön plakát is készült az eseménynek – számolt be az M1 Híradója. A felhívás szerint „hatalmas bulira” invitálták az embereket, ám már a közösségi oldalon is látni lehetett, hogy nem lesz sok érdeklődő a rendezvényen. Csupán 204-en érdeklődtek és 46 ember jelezte, hogy ott lesz a fórumon.

Az eseményen a DK-s Niedermüller Péter külön megköszönte az érdeklődést, a szocialista Szanyi Tibor pedig közölte: mindenkit megismert, aki elment az eseményre, majd kormánybírálatba kezdett a csekély számú közönség előtt. Az M1 beszámolója szerint Szanyi Tibor beszéde után Ujhelyi István zárta le a pódiumbeszélgetést azzal, hogy „akkor a házibulit megnyitjuk”.

A házibuli azonban elmaradt, miután a sajtó képviselői távoztak, a szervező politikusok az ott maradt résztvevőkkel az asztaloknál beszélgettek tovább.

Szanyi Tibor beszél, mellette Niedermüller Péter és Ujhelyi István , az Európai Parlament (EP) képviselői, a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoport tagjai Go Local! címmel szervezett fórumukon egy VII. kerületi Kazinczy utcai étteremben 2018. október 14-én. A rendezvény az EP Szocialisták és Demokraták frakciója programsorozatának budapesti állomása. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A beszédek azért elhangzottak

Magyar ellenzéki európai parlamenti (EP) képviselők szerint a kormány lebontja a jogállamiságot, és ma a demokrácia helyreállítása a feladat. Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója által Go Local! címmel szervezett vasárnapi budapesti fórumon Ujhelyi István (MSZP), Niedermüller Péter (DK) és Szanyi Tibor (MSZP), az EP magyar szociáldemokrata képviselői az alábbiak szerint ismertették politikai álláspontjaikat.

Ujhelyi István arról beszélt: az Európai Unió történetében most először történik meg, hogy az EP döntése alapján 7-es cikkelyes eljárás indul egy tagállam ellen. Ebbe a helyzetbe a magyar kormány miatt kerültünk – jelentette ki.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormány most hatmilliárd forintból indította el kampányát, amely megpróbálja az embereknek a „valóságot letagadva az Európai Unió álláspontját ferdítve elmondani”.

Ujhelyi István szerint a magyar kormányzat szégyent hoz Magyarországra. Úgy fogalmazott: „Ma az a hazafia, aki tudja, hogy a magyar demokráciát helyre kell állítani, és az európai értékeket elfogadva, az európai szabályokat betartva, az Európai Unió közösségével kell együtt haladni.”

Niedermüller: Rohad szét az ország

Niedermüller Péter az eseményen arról beszélt, hogy a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító, hétfőtől hatályba lépő rendelkezés jól mutatja, hogyan rohadt szét ez az ország az elmúlt nyolc év alatt. A jogszabályt embertelenek és aljasnak nevezve azt mondta: a kormány a legelesettebbekbe, a legnehezebb sorsú emberekbe rúg bele még egyet.

Niedermüller Péter szerint az országban azért ment tönkre a jogállamiság, mert mindig a legszerencsétlenebb embereken csattan az ostor. Az országban tönkremegy, elveszik, megsemmisül az, amely minden társadalom számára a legfontosabb: a szociális kohézió, az összetartozás. Ez az, amit a jogállamiság lerombolása végképp tönkretesz – mondta.

A jogállamiság mellett szerinte elveszett az a politikai kultúra is, amely Európát jellemzi. Az a feladatunk, hogy helyreállítsuk a normális, morális alapon nyugvó politikát – emelte ki.

Ujhelyi István és Niedermüller Péter (DK), az Európai Parlament (EP) képviselői, a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoport tagjai beszélgetnek az EP magyar szociáldemokrata képviselőinek Go Local! címmel szervezett fóruma kezdete előtt. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Szanyi: A Fidesz egy rakás szerencsétlenség

Szanyi Tibor azt mondta: az ország nagyobbik része tudja, hogy a Fidesz „egy rakás szerencsétlenség, egy mocskos, korrupt banda”. Mégis rá szavaznak, és foglalkozni kell azzal, hogy mi az, ami ennek dacára megtartja ezeket „a brigantikat a hatalomban”. Szerinte ezek az emberek a politikájukkal „rongálják az emberiség esélyeit”. Már a személyes fogyasztásuk is vérlázító. Ezt a társaságot kellene „eltakarítanunk” – jelentette ki Szanyi Tibor, aki szerint meg kell teremteni azt az erős baloldali magot, amelyre építve a társadalom többi részét is meg tudják szólítani.

A klímaváltozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldaliaknak a „természettel való szolidaritást” is fel kell vállalniuk. Francesco Ronchi, az S&D-frakció tanácsadója azt mondta, hogy közös gondolkodást kezdeményeznek az európaiakat érintő ügyekről, ezért is rendeztek fórumot Budapesten is. Hangsúlyozta: nem hagyhatják szótlanul a magyar jogrendszer összeomlását.

A népnek joga van megválasztani, hogyan szeretne élni, ezért a demokrácia, a jogrendszer, a jogbiztonság nemcsak távoli elképzelés, hanem az emberek mindennapi életét jelentő valóság – tette hozzá. Azt mondta: a demokrácia nem más, mint szabadon megválasztani például, hogy melyik egyetemre járjunk, milyen újságot olvassunk és ki legyen a párunk.