Soros György segíti a Jobbik munkáját?

 

Nem cáfolta a Jobbik frakcióvezető-helyettesse, hogy együttműködnek Soros Györgyhöz köthető tanácsadókkal. Szilágyi György szerint aki segíti a Jobbik munkáját, az a pártnál nyitott kapukat dönget. Volner János, aki hivatalosan még a párt alelnöke, egyebek mellett az ilyen együttműködések miatt szakított a Jobbik vezetésével.

„Soros tényleg behálózta a Jobbikot?” – ezt a kérdést teszi fel a Facebook Elég című oldala egy, a Jobbik és Soros György kapcsolatát elemző videóban. Az összeállítás Volner János, a Jobbik tagságának címzett bejegyzésére hivatkozik, amelyben a politikus azt írja: „Soros György emberei segítenek benneteket a baloldalhoz való közeledésben” – közölte az M1 Híradója.

Volner János az M1 műsorában is felsorolta, hogy kikre gondol, e szerint: Teplán István, a Soros-féle CEU alapítója, Meszerics Tamás LMP-s EP-képviselő, a Soros-féle CEU programkoordinátora, valamint Monica Ladmanova, egy genderjogi aktivista és szakértő a prágai Soros-alapítvány munkatársa. Volner János szerint a Jobbik 2017-es brüsszeli béruniós konferenciáján mindhárom, Soros Györgyhöz köthető szakértő részt vett. Teplán István ráadásul a Jobbik kongresszusán közvetlenül az elnökség mögött ült.

A Soros György és a Jobbik kapcsolatáról közzétett Facebook-videóban Teplán Istvánt egy piros karikával emelik ki, és azt írják, az ő és a Jobbik kapcsolata évek óta tart. Az internetes videó Monica Ladmanovát, a prágai Nyílt Társadalom Alapítvány ügyvezető igazgatóját, és Meszerics Tamás politikust, a CEU adjunktusát is bemutatja.

Jakab Péter szóvivőt szerdán az Echo TV műsorában kérdezték arról, pártja milyen kapcsolatban áll a Soros Györgyhöz köthető szakértőkkel. Jakab Péter azonban válaszok helyett szinte végig egyszerre beszélt a műsorvezetővel. Ezután azt hangoztatta, hogy a szakértőket egyébként is a Jobbikból már kivált Dúró Dóra hozta be a párt „holdudvarába.” Jakab Péter végül azt javasolta, hogy inkább váltsanak témát.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese viszont nem cáfolta, hogy jelenleg is lehet szakmai kapcsolat a Soros Györgyhöz köthető szakértők és a Jobbik között. Szerinte „a három szakértő véleményezett dolgokat a pártban, de ezzel nincsen gond.” Szilágyi György úgy fogalmazott, „aki segíti a Jobbik munkáját, az a pártnál nyitott kapukat dönget.”