Ki a legesélyesebb a főpolgármesteri posztra?

 

Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. Tarlós vállalta a jelölést. A jelenlegi főpolgármesternek azonnal akadtak kihívói is, Puzsér Róbert függetlenként, míg Sermer Ádám a Liberális Párt színeiben jelentkezett be a posztért.

A Nézőpont Intézet szeptemberben készített egy, csak Budapestre fókuszáló közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 45 százaléka támogatná Tarlós Istvánt szavazatával a 2019-es önkormányzati választáson – ismertette a szerdán publikált felmérés adatait Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Hozzátette, a közös baloldali jelölt 30, a Jobbik jelöltje 6, az LMP 8, a rejtőzködők pedig 11 százalékon állnak a kutatás alapján.

Boros Bánk Levente szerint, ami még további optimizmusra adhat okot, hogy Tarlós István népszerűbb, mint az őt támogató Fidesz a fővárosban. Ez azt jelenti, hogy már az ellenzéki oldalon is vannak olyanok, akik támogatják a főpolgármestert – hívta fel a figyelmet a Médianéző igazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Tarlós István egy konszenzus felé mutató jelölt

Tarlós István személyében egy olyan városvezetőről van szó, aki nem ma kezdte a munkásságát – erről már ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász beszélt a rádió műsorában. Mint mondta, látható, hogy Tarlós István mára már egy konszenzus felé mutató jelölt. Egy 20 éves Demszky-korszakot kellett rendbe tennie, de mára már elmondható, hogy a főváros ügyei rendben vannak, és a folyamatok pozitív visszaigazolást nyertek. Ezt mutatja, hogy több nemzetközi statisztikán egyre feljebb helyezkedik el Budapest – fűzte hozzá.

Budapest, 2018. október 10. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. A kormányfő felkérte Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezt az álláspontot erősítette meg Boros Bánk Levente is, aki arról beszélt, hogy Demszky Gábor idején a budapestiek nem tudták, hogy a dolgok lehetnek másképp is. Úgy véli, Demszky folyamatosan a 4-es metró megépítésével nyerte meg a választásokat, azonban az csak egy ígéret volt, hiszen a 4-es metró vonala mégsem az ő idejében épült meg.

Folyamatos fejlődések és fejlesztések

A budapestiek 2010 óta folyamatos fejlődéseket és fejlesztéseket tapasztalhatnak, és láthatják a különbséget Demszky Gábor és Tarlós István munkássága között, amely a szakértő szerint „ég és föld”. Boros Bánk Levente hozzátette, a választók felismerték ezt a különbséget, és ezt igazolják vissza a Nézőpont Intézet felmérésének számai is.

Tarlós István néhány hónapja még nem volt biztos abban, hogy indul-e a következő választáson. Azonban később már úgy fogalmazott, hogy a kormányfő, a kormány és a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget. Boros Bánk Levente szerint olyan helyzet alakulhatott ki, hogy Tarlós már erkölcsileg sem mondhatott nemet a feladatra.

Legutóbb is felsült az ellenzék

Az ellenzéki pártok közül egyik sem rendelkezik 10 százalék fölötti támogatottsággal, míg a kormánypártoknak 34 százalékos a támogatottsága Budapesten – hangsúlyozta Boros Bánk Levente. Mint mondta, a legutóbbi főpolgármesteri választáson is „csúnyán felsültek” az ellenzéki pártok jelöltjei, Falus Ferencet végül le is kellett venni a jelöltségről jeges-vizes kihívásáról szóló videója miatt, helyébe akkor Bokros Lajos került az ellenzéki oldalon.

Miután hivatalossá vált Tarlós István jelölése, a főpolgármesternek már akadtak is kihívói. Az egyik jelölt Puzsér Róbert, aki független jelöltként indul a 2019-es főpolgármester-választáson. A publicista és tévés személyiség kampányvideójában azt mondta, azért indul, mert Budapest az otthona, „az ember pedig igényes az otthonára”. Puzsér Róbert nem szeretne egyik párthoz sem csatlakozni, ugyanakkor elmondta, számít minden párt támogatására.

A Liberálisok színeiben Sermer Ádámot indítják, aki már konkrét elképzeléseiről is beszélt az M1 műsorában. Úgy látja, a főváros egyik legnagyobb problémája a közlekedés, amit szerinte közösségi alapon kellene megoldani.