Soros György emberei a Jobbik közelében

 

Egyre több részlet derül ki a sajtóhírekből, illetve a jobbikos és ex-jobbikos politikusok nyilatkozataiból a Jobbik és a Soros Györgyhöz köthető emberek kapcsolatáról. Évek óta kapcsolatban áll például Vona Gáborral és a párttal Soros György budapesti egyetemének egykori rektorhelyettese, Teplán István.

„Én csak jókat tudok róla mondani” – így vélekedik Vona Gábor a CEU alapítójáról. A Jobbik volt elnöke egy interjúban művelt, nagyon jó lelkű, tisztességes emberként jellemzi Teplán Istvánt, akivel ma is tartja a kapcsolatot és a barátjának tekinti.

A CEU egykori rektorhelyettesét azután vette védelmébe Vona Gábor, hogy Volner János egy képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen Teplán István a Jobbik elnöksége mögött ül a párt kongresszusán. A Jobbik frakciójából kizárt politikus ezzel támasztotta alá korábbi állítását, amely szerint Soros György szövetségeseivel működik együtt a párt vezetése.

Az Origo szerint Teplán István Soros György egyik legmegbízhatóbb embere, aki személyesen járt el a nevében Magyar Bálint korábbi SZDSZ-es oktatási miniszternél a CEU ügyében. A portál arról is ír, hogy Teplán István a Gyurcsány-kormány idején kitüntetést is kapott a Soros-egyetem megalapításáért.

Volner János Teplán mellett több nevet is felsorolt, akik Soros György köreiből kerültek a Jobbik közelébe. Azt írja, hogy a párt frakcióvezetője által szervezett brüsszeli konferencián a CEU alapítóján kívül, Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselő, a CEU programkoordinátora, valamint Monika Ladmanova „genderjogi” aktivista és szakértő, a prágai Soros Alapítvány korábbi munkatársa is részt vett.

A párt alelnöke hétfőn az M1-en úgy fogalmazott: Soros György embereivel kapcsolatot építeni egy agyrém. Volner János először a pártvezetést bíráló múlt heti levelében fakadt ki Soros György miatt. Úgy fogalmazott: „Soros és a hozzá hasonló gazemberek a magyarság ellenségei. Az ördöggel pedig akkor sem lehet szövetséget kötni, ha előnyöket ígér”.

Volner Jánost a levele nyilvánosságra kerülése után kizárták a Jobbik-frakcióból.

Tovább éleződhetnek a konfliktusok a Jobbikon belül – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en. Tóth Erik szerint hibázott a párt, mert felrúgták a szembenállásukat Soros Györggyel. Az elemző úgy fogalmazott, ha folytatódik a lemorzsolódás a párton belül, akkor a Jobbik elveszítheti szavazóit.