Magyarázatot kértek a kárpátaljai magyarok vegzálása miatt

 

Az ukrán oldalon a magyar nemzetiségűeket egy előzetes lista alapján órákra feltartóztatják minden indoklás nélkül és kiterjedt ellenőrzés alá vetik. Az eljárásról nem készítenek jegyzőkönyvet.

Újabb beadványban kért magyarázatot Petro Cihikaltól, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) vezetőjétől Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője a Magyarországra tartó kárpátaljai magyar értelmiségiek határátkelőhelyeken történő előállítása és motozása kapcsán – adta hírül csütörtökön internetes kiadásában a KMKSZ Kárpátalja című hetilapja.

A cikk szerint a képviselő beadványában rámutatott, hogy a magyar nemzetiségű értelmiségieket órákra feltartóztatják a határon, járműveiket, személyes holmijukat, okmányaikat minden indoklás nélkül tüzetesen átvizsgálják, miközben az eljárás okát nem közlik, és a történtekről semmilyen hivatalos feljegyzést nem készítenek. Brenzovics László kitért arra is, hogy sajtóinformációk szerint a DPSZU munkatársai a határátkelőhelyeken rendelkeznek azoknak a természetes személyeknek a névsoraival, akiket elő kell állítani, vagy akiknek meg kell tiltani a határátlépést, majd a történtekről a határőrök tájékoztatni kötelesek bizonyos bűnüldöző szerveket – áll az írásban.

A híradások szerint – emlékeztetett Brenzovics – minden állampolgárnak jogában áll ellenőrizni, szerepel-e a neve ezeken a listákon. Brenzovics László ezért arra kérte a DPSZU vezetőjét, tájékoztassa őt arról, valóban rendelkeznek-e ilyen névsorokkal a határőrszolgálat Kárpátaljai megyei munkatársai, illetve mi módon kaphat tájékoztatást az állampolgár a személyével kapcsolatban – írta a KMKSZ hetilapja.

A KMKSZ a napokban már nyilatkozatban tiltakozott az ukrán határőrizeti és állambiztonsági szervek „indokolatlan vegzálásai ellen, amelyekkel a magyar nemzetiségű kárpátaljai tisztségviselőket és újságírókat igyekeznek megfélemlíteni az államhatár átlépése során”. A magyar szervezet magyarázatot követelt az illetékesektől arra, hogy az ukrán államhatár átlépése során milyen indokkal tartják fel és vetik kiterjedt ellenőrzés alá – akár több órás várakoztatással, jegyzőkönyv felvétele nélkül – a magyar nemzetiségű köztisztviselőket, közalkalmazottakat, helyi önkormányzati képviselőket, újságírókat.