A Nyílt Társadalom Alapítvány a strasbourgi bírósághoz fordult

 

A felperes szerint az Országgyűlés által júniusban megszavazott jogszabályok ellentmondanak az emberi jogok európai egyezményének a szólásszabadságra, illetve az egyesülés és a gyülekezés szabadságára vonatkozó cikkelyeivel.

A beadványban az ellen tiltakoztak, hogy az új törvények értelmében bűncselekménynek számít a Magyarország területére belépő menedékkérők támogatása, beleértve a jogi tanácsadást is, valamint kifogásolták „a bevándorlást segítő tevékenység támogatása” után fizetendő 25 százalékos különadót is.

A Nyílt Társadalom Alapítvány úgy véli, hogy ezen rendelkezéseknek „szélesebb körre kiterjedő, káros hatásuk lesz a Magyarországon tevékenykedő civil szervezetek jogaira, és veszélyes precedenst teremtenek”.

A Soros György alapította szervezet ezzel párhuzamosan a magyar Alkotmánybíróságon is eljárást indított, kiemelve, a törvénycsomag egyes elemei az alaptörvényben garantált jogokkal is szembemennek.

Mint közölték, azért volt szükség ezekre a lépésekre, mert „nem szeretnék megvárni a magyar bíróságok válaszát a rendelkezés jelenlegi és folyamatos káros hatása miatt”, továbbá azért, mert „a bíróságok vonakodnak a magyar kormánynak nem szívesen tetsző ügyekkel foglalkozni”.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

Az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a szóban forgó törvénycsomag miatt, mely a kormány szerint azért fontos, mert büntethetővé teszi az illegális bevándorlás elősegítését és szervezését.