Századvég: Erős a Fidesz-KDNP, gyengül az ellenzék

 

A Századvég friss pártpreferencia-kutatása szerint szeptemberre tovább folytatódott az ellenzéki oldalon tapasztalható támogatottság-csökkenés, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében.

A kutatási eredmények szerint a Fidesz-KDNP továbbra is a legmagasabb társadalmi támogatottsággal rendelkező politikai erő Magyarországon. Egy most vasárnapi választáson a teljes népesség 36 százaléka adná szavazatát a kormányzó pártokra – derült ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki oldalon látható bizonytalanság és átrendeződés újabb jele, hogy az MSZP-Párbeszéd támogatottsága tovább csökkent (jelenleg 7 százalék), így ismét a Jobbik áll a második helyen a pártok rangsorában 8 százalékkal.

Tovább gyengült az LMP is, a teljes népesség körében a párt támogatottsága 3 százalékra esett. Ebben a közegben a DK-ra 4 százalék, egyéb pártokra 7 százalék szavazna, a bizonytalanok aránya pedig jelenleg 35 százalék.

A Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, szeptember elején 53 százalékon állt a pártszövetség. A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 13 százalék. A DK-ra a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka, az LMP-re 5 százaléka szavazna, más pártokat ezen a bázison 8 százalék választana.