Jövőre 850 millióval több jut a nevelőszülői hálózatra

 

A kormány elkötelezett a szociális szakma és a nevelőszülők megerősítése mellett, ennek bizonyítéka az is, hogy a jövő évi költségvetésben 850 millió forinttal több jut a nevelőszülői hálózat fejlesztésére – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában szerda este.

„A nevelőszülők erősítésével a magyar családokat erősítjük, ezzel pedig a nemzet megmaradását garantáljuk. A nevelőszülő híd, hogy a gyermek visszakerüljön a saját családjába” – fogalmazott az államtitkár. Rámutatott: a nevelőszülőség több mint egy munka, nevelőszülőnek lenni hivatás, hisz lényegében más gyermekéért vállalnak felelősséget, megtestesítik a társadalmi felelősségvállalást.

A családi, otthoni környezet megtapasztalása sokkal könnyebb nevelőszülőnél, mint egy intézményben, ezért a kormány 2014 óta törekszik arra, hogy a gyerekvédelmi rendszerbe kerülő gyermekek lehetőleg minél hamarabb nevelőszülőhöz kerülhessenek. Azóta a nevelőszülői hivatással együtt jár a foglalkoztatási jogviszony, és az eltelt négy év alatt az egy gyermek után járó 15 ezer forint a négyszeresére, 60 ezerre emelkedett – ismertette a szakember.

A nevelőszülői kampány első programjaként augusztus 20-án délelőtt a kormány támogatásával több mint 1500 gyermek és nevelőszüleik dunai hajózáson vesznek részt, és onnan nézhetik az ünnepi parádét – mondta Fülöp Attila.