A Jobbik nem indít saját jelöltet Rákospalotán

 

A Jobbiknak nincs pénze arra, hogy az időközi választásokon induljon, így a szeptember 30-ra kiírt XV. kerületi időközi polgármester-választáson sem méreti meg magát a párt.

A Jobbik nem indít saját jelöltet a főváros XV. kerületében, szeptember 30-án tartandó időközi polgármester-választáson.

A Jobbik szerint az ÁSZ bírsága miatt nem tudnak jelöltet állítani

A párt közleményében azt írta, az Állami Számvevőszék „törvénysértő” bírsága miatt a Jobbik nem tud az időközi választásokon jelöltet állítani. A Jobbik elnöksége kedden arról is döntött, hogy nem támogatja – a több baloldali párt által támogatott – Németh Angéla polgármester-jelöltségét sem, mert nem alkalmas a XV. kerületi polgárok képviseletére.

A választást azt követően kellett kiírni, hogy Hajdu Lászlót (DK), a kerület korábbi polgármesterét áprilisban országgyűlési képviselővé választották. A Fidesz–KDNP jelöltje László Tamás lesz, aki 2010–2014 között már vezette a kerületet.

A Jobbik a közleményében jelezte, a számvevőszéki bírság miatt tavasszal a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a párt pénzügyi helyzetének rendezése pedig „folyamatban van”.

Az ÁSZ visszautasítja a Jobbik vádját

Az Állami Számvevőszék nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését.

Az ÁSZ határozottan visszautasítja, hogy a Jobbik ismételten „törvénysértéssel” vádolta meg az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervét, miközben a gazdálkodása során éppen a párt követett el számos törvénysértést az elmúlt években.

Az ÁSZ javasolja a pártnak, hogy a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért vállalja a felelősséget.

A közleményt teljes terjedelmében az ÁSZ honlapján olvashatja el.