Tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága

 

Négy hónapja volt az országgyűlési választás Magyarországon, azóta nem sok minden változott. A számok legalábbis ezt mutatják. Négy nagy kutatócég nyári számait összesítve elmondható: a Fidesz–KDNP 53 százalékot érne el, ha most lenne a választás. A Jobbik ereje 5 százalékpontot csökkent, az MSZP–Párbeszéd és az LMP tartja magát.

Tovább nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága az elmúlt négy hónapban, az ellenzéki pártok mindegyike komoly válságban van – mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 Ma reggel című műsorában.

Deák Dániel azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz–KDNP négy közvélemény-kutató intézet méréseinek átlaga alapján az előző havihoz hasonlóan 53 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson, azt mondta: általában azt látni, hogy a választáson győztes párt tudja növelni a népszerűségét, azonban ez a növekedés nem magyarázható csupán ezzel.

(Fotó: M1)

(Fotó: M1)

Szerinte a növekedés oka, hogy a „választók már előretekintenek”: kevesebb mint tíz hónap múlva lesz az európai parlamenti választás, amelynek „jelen pillanatban nagyon komoly tétje van, hiszen amit április 8-án Magyarországon meg tudtak üzenni a választók, azt most európai szinten is ki tudják mondani”.

A politológus szerint a pártok kínálata alapján azt látni, hogy jelenleg kizárólag a Fidesz–KDNP tud válaszokat adni azokra a kihívásokra, amelyek Európát érik.

Az ellenzéki pártokról szólva azt mondta, szinte mindegyik vezetési válsággal küzd. Szerinte a legnagyobb bajban a Jobbik van, a párt elvesztette a vezetőjét, és az elmúlt időszakban a párt élére másod-, harmadvonalbeli politikusok kerültek.

Deák Dániel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: ha most vasárnap lenne országgyűlési választás, a kormánypártok még a kétharmados eredményüknél is jobb eredményt érnének el.

Közölte azt is, a Jobbik több mint öt százalékpontot veszített a támogatottságából az elmúlt négy hónapban.