Összegyűlhetnek az aláírások az Országgyűlés rendkívüli ülésére

 

Napokon belül összegyűlhet a szükséges számú képviselői aláírás ahhoz, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozzon az ápolási díj és a devizahitel-károsultak ügyével – hangzott el Csárdi Antal (LMP) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) keddi közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Varga-Damm Andrea elmondta: a múlt heti bejelentés óta a két frakció szinte minden tagja aláírta, így már csak 6-7 szignó hiányzik a kezdeményezéshez szükséges negyvenből, hangsúlyozva, nem politikájukat hangolják össze, hanem pártok felett álló, az emberek mindennapjait érintő témákban működnek együtt.

A horvát példát vezetnék be

Hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy horvát mintára vegyék le utólag a polgárok válláról az árfolyamkockázatot, addig pedig állítsák le a végrehajtásokat, kilakoltatásokat. Mint mondta, napjainkban nem világos, mennyi jogos a bankok egyes szerződésekkel kapcsolatos követeléseiből.

Csárdi Antal arról beszélt: céljuk, hogy a kiemelt ápolási díj „tisztességes bér” legyen, azt legalább a minimálbér szintjén határozzák meg és tartsák, e feladat ellátása pedig minősüljön munkaviszonynak, így az ápolással eltöltött évek számítsanak bele a nyugdíjba is. Hangsúlyozta: a családtagjaikat otthon ápolók állami feladatot látnak el ezért viszont méltánytalanul alacsony juttatást kapnak, ezért “otthonápolási szegénységben” élnek közülük sokan.

Fidesz:  öncélú politikai akciókhoz akarja felhasználni a devizahiteleseket

A Fidesz-frakció szerint az ellenzék öncélú politikai akciókhoz akarja felhasználni a devizahiteleseket, amikor viszont az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor nem tették.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy a Jobbik és az LMP politikusai a szocialistákkal együtt még a forintosítást sem szavazták meg. Köztük Vona Gábor és Sneider Tamás, a Jobbik volt és jelenlegi elnöke, Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője és Szél Bernadett, az LMP elnöke sem támogatta az intézkedést.

Az ápolási díjjal kapcsolatban azt írták, a kormány már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy több szakmai és civilszervezet, érdekképviselet és a szociális ágazati egyeztető fórum bevonásával széleskörű párbeszédet indított az ápolási díj emeléséről, amelyről ősszel születhet kormánydöntés.