A költségvetés elfogadásával zárja nyári munkáját az Országgyűlés

 

Az Országgyűlés ma a jövő évi költségvetés elfogadásával zárja nyári rendkívüli ülésszakát. A képviselők emellett új jogszabályokat alkothatnak a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a szabálysértési törvénybe emelhetik az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

Az ülésnap 14 órakor kezdődik, a napirenden – az örmény nemzetiségi szószóló mandátumigazolása mellett – kizárólag szavazások szerepelnek.

A Ház elsőként a 2019-es büdzséről dönt. A képviselők hétfőn fogadták el a kormány javaslatához benyújtott módosításokat. Előzőleg a költségvetési bizottság csak olyan változtatásokat támogatott, amelyek nem módosították a központi büdzsé hiányát az eredeti törvényjavaslathoz képest.

A parlament ezt követően alkothat új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről, továbbá a szabálysértési törvénybe emelheti az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

Kivételes eljárásban fogadhatják el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, amelynek hatálya a változtatással kiterjedne a személyszállító járművek jogellenes átalakítására, valamint a hivatalos személyek zaklatására.