Ősszel hallgatja meg a szakszolgálatok beszámolóit az Országgyűlés

 

Noha szerepelt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésének napirendjén, az ősszel hallgatják meg a szakszolgálatok múlt évi tevékenységéről szóló beszámolókat.

A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után elismerte, hogy korábban abban maradtak: az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják – fűzte hozzá.

Halász János hangsúlyozta: semmi nem indokolta a szerdai ülés napirendjére venni a szolgálatok beszámolóit, ezért azokat az őszi ülésszakban hallgatják meg.

A bizottság LMP-s tagja, Szél Bernadett úgy értékelt: a Fidesz-KDNP „meghekkelte” az ülést. Sérelmezte, hogy aktuális nemzetbiztonsági ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. Példaként említette, hogy Bayer Zsolt publicista egyes civil szervezetekkel kapcsolatos cikkeiről is lettek volna kérdései. Jelezte, írásban teszi fel kérdéseit az Alkotmányvédelmi Hivatalnak.

Halász János úgy vélekedett: a bizottságnak nem az a dolga, hogy „zsurnaliszta” témákat tárgyaljon. A kormánypárti politikus szerint ez az ügy csak arról szól, hogy valaki „lebuktatta” a migrációt támogató Soros Györgyöt és szervezeteit. Az ellenzék ismét bebizonyította: minden alkalmat megragad arra, hogy Soros Györgyöt és szervezeteit védje; nem támogatják, hogy ebben a bizottságban a Soros-szervezeteket védjék – tette hozzá.