Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából

 

Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

„Számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első”, és ez a dokumentum teljes mértékben ellentétes az ország biztonsági érdekeivel – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a kormány álláspontja, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes a józan ésszel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mellette Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár (MTI/Szigetváry Zsolt)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mellette Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár (MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyarország nem tartja magára nézve irányadónak azokat a célokat és elveket, amelyek ebben a csomagban szerepelnek, továbbá nem vesz részt az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján, és ha végül az ENSZ közgyűlése határoz a dokumentumról, akkor Magyarország nemmel szavaz – sorolta a döntéseket.

Milliók indulhatnak meg 

A dokumentumot rendkívül veszélyesnek, szélsőségesnek, elfogultnak, a migrációt ösztönzőnek nevezte a miniszter, mondván, „milliók számára jelenthet inspirációt arra, hogy meginduljanak”. Szerinte a csomagnak az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség. A kormány ezt az alapvetést elfogadhatatlannak tartja – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy múlt héten ért véget a csomagról szóló kormányközi vitasorozat, amely után az elkészítéséért felelős koordinátorok átadták a szöveget az ENSZ-közgyűlés elnökének, kérve, terjessze elő elfogadásra az ENSZ-tagállamok marrákesi csúcstalálkozóján.

A magyar kormány 12 pontos javaslata

Felidézte, hogy a csomag készítésekor előterjesztették a magyar kormány 12 pontos javaslatát, de mivel az ENSZ tagállamainak döntő többsége kibocsátója a migrációs folyamatoknak, a dokumentum alapvető emberi jogként tekint a migrációra, ami „homlokegyenest ellentétes a nemzetközi jogban megfogalmazottakkal”. A dokumentum nem foglalkozik azoknak az embereknek a valóban létező alapvető emberi jogával, akik semmi mást nem akarnak, mint nyugalomban, biztonságban élni a saját hazájukban – fűzte hozzá.

A migrációs csomag elemei közül kiemelte: a szöveg azt szorgalmazza, hogy minden egyes migránst minden – a saját állampolgároknak biztosítottal azonos minőségű – szolgáltatás megillet a migrációs folyamat teljes időszaka alatt. Emellett a határvédelemre inkább emberi jogi kérdésként tekint, a migránsoknak képzési programok megtartását írja elő célkitűzésként, bővíti a panasztételi lehetőségeket a nemzeti hatósági eljárásokkal szemben, a migránsok pénzhazautalásaira speciális kedvezményeket kíván megállapítani és a befogadókapacitások növelését célozza – sorolta.

Szijjártó Péter megjegyezte, a dokumentum vitája során folyamatosan arról volt szó, hogy az jogilag nem lesz kötelező, a végén azonban előírja: minden egyes országnak saját nemzeti programot kell megalkotnia a leírtak végrehajtása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat a Stop Soros törvénycsomag ügyében, a miniszter azt mondta: megszokhattuk, hogy Brüsszellel szemben mi védjük Európa érdekét és az európai emberek biztonságát, így van ez most is. Veszélyt hozott Európára Brüsszel migrációs politikája, amelynek egyik következménye, hogy az elmúlt három és fél évben 29 jelentős terrortámadás történt Európában, amelyeket migrációs hátterű emberek követtek el – tette hozzá.

Magyarország ezzel szemben biztonsági kérdésként tekint a migrációra – jelentette ki. Közölte: a kormány vállalja az eljárással járó vitákat, a jogi harcot, és meg fogja védeni a Stop Soros törvényt, és a magyar emberek biztonságát is. Egy másik felvetésre megerősítette: Magyarország nem fogad be egyetlen illegális bevándorlót sem az olasz partokat megcélzó hajókról, sem máshonnan.

Azzal kapcsolatban, hogy a távozó budapesti szlovák nagykövet, Rastislav Kácer egy interjúban élesen bírálta Magyarországot, Szijjártó Péter úgy reagált: felháborító, hogy hazugságokat terjeszt Magyarországról. Meg is tette volna a szükséges diplomáciai lépéseket – mondta a miniszter –, ha nem tudná személyesen a szlovák külügyminisztertől, hogy Rastislav Kácer nem folytatja munkáját a szlovák külügyminisztériumban.