MSZP: Kiegyensúlyozottabb külpolitikát folytasson a kormány

 

Szanyi Tibor MSZP-alelnök kiegyensúlyozottabb külpolitikát vár el a kormánytól és nem örül annak, ha a magyar miniszterelnök fejmosást kap akár Moszkvában, akár Berlinben, akár Münchenben.

Szanyi Tibor hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szeptemberben egyébként is találkozik, úgyhogy a mostani találkozó rendkívülinek mondható. Szerinte azért volt szükség “a fejmosásra”, mert a magyar kormányfő a múlt héten veszélyként beszélt Oroszországról.

Szanyi Tibor elmondta, hogy Orbán Viktor korábban Berlinben és Münchenben is járt, ahol valószínűleg eligazítást kapott “az illiberális vonalvezetés” miatt, hiszen azóta már kereszténydemokráciát akar építeni és ezért ragadtathatta magát az Oroszországgal kapcsolatos kijelentésre is.

A szocialista politikus szerint a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb külpolitikát kellene folytatnia. Nem lehet sokáig csinálni azt a libikókát, amit a magyar miniszterelnök folytat: előbb az orosz, majd az iszlám kultúrát magasztalja, utána pedig keletről, illetve délről jövő veszélynek minősíti ezeknek az országoknak a létét, magatartását – mondta.

Szanyi Tibor közölte, a szocialistáknak fáj az magyar emberként, ha a miniszterelnök bármely nagyhatalomtól fejmosást kap. Az alelnök értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a tárgyalásokon ott volt Csányi Sándor OTP-elnök, aki szerinte nem partnere Putyinnak sem a foci, sem az ülzeti világból nézve.

Szanyi Tibort kérték, hogy értékelje a hétvégi időközi önkormányzati választásokat. Elmondta, nem örül annak, hogy a választásokat több helyen is a Fidesz nyerte. Ezek a körzetek a szocialista párt szempontjából tradicionálisan a létező legnehezebb körzetek, így borzasztó újdonság az alulmaradás tényében nem volt – közölte. Kitért arra, hogy szerinte nem lehet azt tartósan csinálni, hogy a pártok egymás mögé, majd kollektíven civil jelöltek mögé bújnak. Egy másik kérdésre közölte, az MSZP nem szavazza meg a 2019-es költségvetést az Országgyűlésben.