Új pártot alapít Hadházy?

 

Több ellenzéki összefogást pártoló és az LMP-ből kikacsintó politikussal készül pártot alapítani Hadházy Ákos a Magyar Hírlap információi szerint. Az LMP azonban nem tart a pártszakadástól a lehetséges távozók miatt, a zavaros belső ügyeket pedig egy megtisztulási folyamattal magyarázzák. Közben többen a volt társelnököt tartják felelősnek a párt lejáratásáért. Hadházy Ákos szerint azonban nincs miről beszélni, mert nem igazak a vádak – közölte az M1 Híradója.

„Új párt alapítására készül Hadházy Ákos” – erről írt a Magyar Hírlap. A lap szerint már szövetségeseket is talált maga mellé az LMP volt társelnöke. Az újság úgy tudja, csatlakozhat hozzá az ellenzéki pártok támogatásával a hódmezővásárhelyi polgármesteri székbe került Márki-Zay Péter, a baloldal által pártfogolt korábbi független veszprémi országgyűlési képviselő Kész Zoltán és a szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje, Botka László is.

A választáson mindhárman az ellenzéki pártok összefogását sürgették, ahogy Hadházy Ákos is, az LMP azonban megbüntette, mert a háttérben a koordinált jelöltállításról tárgyalt. Végül otthagyta a pártot.

A Magyar Hírlap információi szerint az LMP-ből többen is követhetik Hadházy Ákost. Az M1 Híradója kereste a volt társelnököt, de Hadházy Ákos nem akart nyilatkozni, mert – ahogy fogalmazott – szerinte nincs miről. Azt azonban cáfolta, hogy új párt alapításán gondolkodna.

Vágó Gábor, az LMP politikusa pénteken úgy reagált, hogy nem tartanak a pártszakadástól.

A pártból már három vezető politikus is távozott a választás óta. Sallai R. Benedeket éppen Hadházy Ákossal történt dulakodása után zárták ki, Schiffer András pedig az LMP megváltozott stratégiája miatt lépett ki. Közben egymás után látnak napvilágot a párt belső ügyeiről szóló információk. Például, hogy fegyelmi eljárás zajlik Schmuck Erzsébet ellen és az LMP etikai bizottságának elnökét is elmozdítanák a helyéről.

Egy kampányértékelő beszélgetésen készült felvétel is nyilvánosságra került, amelyen Ungár Péter maga vallotta be, hogy tudatosan vezette félre a párt volt kampánytanácsadóját. A párt jelenlegi vezetői szerint a kampánytanácsadó szerződésével nincs gond, így Ungár Péter ellen nem indul belső eljárás.