Az országgyűlési frakció megmentheti a Jobbikot

 

Akkor állhatna elő az a helyzet, hogy a Jobbik a jövőben nem lenne képes biztosítani saját finanszírozását, ha nem kampányolnak a jövő évi európai parlamenti és a 2019-es őszi önkormányzati választásokon – mondta Farkas Örs politikai elemző az M1 Ma reggel adásában. Kifejtette, hogy nem számít erre a lehetőségre, viszont a szakadás komoly problémákat okozhat.

A Jobbik 100 millió forint támogatást kapott szimpatizánsaitól, de elszámolásaikból az derül ki, hogy az adományokból 20 millió forintot költöttek a kampányra.

A pénzügyi támogatás helytelen felhasználásának erkölcsi és jogi problémai is vannak – fogalmazott Farkas Örs az ügy kapcsán. Erkölcsi kérdés, hogy míg a támogatók az adományokat az ÁSZ bírság kifizetésére adták, azt a kampányra használták fel, amelyet a párt vezetői is elismerték.

A Jobbik nyilvánosságra hozta a kampány elszámolásait, és abban nem 100 millió, hanem csak 20 millió forintos összeg szerepel. Az Állami Számvevőszék ezt is vizsgálni fogja – mondta Farkas Örs, aki szerinte a Jobbik azért „trükközik a számokkal”, hogy ne lépjék át a kampányra fordítható költségvetési határt.

A Magyar Idők beszámolója szerint ez arra utalhat, hogy vagy a párt kampánybeszámolója nem stimmel, amely tiltott kampányfinanszírozás is, vagy mégsem kampányra költötték a támogatások jelentős részét.

A 2018-as kampányban megjelentek olyan fotók Szabó Gábor pártigazgatóról, amikor egy táskával távozik egy Simicska Lajoshoz köthető épületből. Felmerülhet, hogy vajon a 100 milliós  támogatási összeg az adományozóktól érkezett-e vagy egy gazdasági háttéremberétől, aki így próbált a Jobbik kampányába beavatkozni – tette fel a kérdést.

Az Állami Számvevőszék még januárban büntette meg a Jobbikot 331 millió forintra, tiltott pártfinanszírozás miatt, de a párt tartozik a Magyar Postának is 60 millióval, valamint óriásplakát cégeknek is – hangzott el az adásban.

Az Állami Számvevőszék júliusban már nem folyósította az állami támogatást, de az országgyűlési frakción keresztül még így is jelentős forrásokhoz jut a párt –mondta.

Bár Dúró Dóra és Toroczkai László távozásával a szakadás sorsára jutott a párt, a frakció maradt a Jobbik berkein belül, és ez megmentheti a pénzügyi megszűnés elől a pártot – fogalmazott a politikai elemző.