Újabb ügy került elő a Jobbik pénzügyeivel kapcsolatban

 

A párt elnökhelyettese nemrég egy interjúban elismerte, az adományokból összegyűlt pénzt, amit az ÁSZ-büntetés kifizetésére gyűjtöttek össze, kampányra költötték el. A kampányköltésekről szóló hivatalos beszámolóban viszont nincs nyoma a több mint 100 milliós adománynak – közölte az M1 Híradója.

Csaknem egymilliárd forintból kampányolt a Jobbik a 2018-as országgyűlési választás előtt – derült ki a párt elszámolásából, ami a Magyar Közlönyben jelent meg. Ebből az egymilliárdos összegből 720 millió forint volt az állami támogatás. 275 millió forintot hitelből, saját forrásból, több mint 20,5 millió forintot pedig adományokból gyűjtött össze a párt.

Nemrég azonban kiderült, a Jobbik nem 20, hanem legalább 100 millió forintnyi adományból kampányolt. Ezt a pénzt eredetileg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bírságának kifizetésére szánták a szimpatizánsok. Ezt a párt frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton is beismerte.

A Jobbik tavaly jelentette be, hogy kiürült a pártkassza. Mivel nem tudták befizetni a tiltott pártfinanszírozás miatt kiszabott 331 millió forintos ÁSZ-bírságot, a párt ugyanennyi állami támogatástól is elesett. Az adománygyűjtést eredetileg azért indította a párt, hogy ezt a több mint 660 millió forintos hiányt csökkentse. A pénzt végül kampányra költötték.

A párt a kampányelszámolásában csak azt a 20 milliót tüntette fel, amit valóban a kampányra kapott – ezzel magyarázta a hiányzó tételt Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Néhány órával később Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke viszont már azzal érvelt, hogy az elszámolás kizárólag a kampányidőszakra vonatkozott, ekkor pedig csak 20 millió forint gyűlt össze, a mintegy 100 millió forintot hamarabb kapták. Habár azt elismerte, hogy azt a pénzt is a választási kampányban költötték el.

Előfordulhat, hogy a Jobbiknak emiatt bíróságon kell felelnie. Hétfőn a Híradó számolt be róla először, hogy nemrég csalás miatt feljelentették a pártot. A feljelentő szerint a párt vezetői bűncselekményt követhettek el azzal, hogy a bírság kifizetésére kért adományokat kampánycélokra használták fel.