Pedagógushiány van Magyarországon a Jobbik szerint

 

Úgy véli az ellenzéki párt, hogy a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből – mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos alelnöke úgy fogalmazott: az „iszonyatos pedagógushiány egy nagyon veszélyes eleme annak a káros folyamattengernek, amely életveszélyt jelent a magyar jövőre nézve”. Hozzátette: a Fidesz számos ponton referenciának tekinti a Horthy-korszakot, de míg akkor a tragikus eredményeket hozó trianoni békediktátum után nyolc évvel sikerült rendbe rakni a magyar iskolaügyet, addig a Fidesz a szintén katasztrofális balliberális kormányzást követő nyolc évben ezt nem tudta megtenni.

Ander Balázs, a Jobbik képviselője (MTI/Kovács Attila)

Ander Balázs, a Jobbik képviselője (MTI/Kovács Attila)

Nem becsülték meg a pedagógusokat, hanem a „Klik cselédjeivé” tették őket, ennek pedig az lett a következménye, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint kétezer tanár, tanító, pedagógus hiányzik a rendszerből – hangsúlyozta Ander Balázs. A jobbikos szakpolitikus szerint a 2019-es költségvetésből is az látszik, hogy a Fidesz nem fogja fel, mennyire fontos gazdasági és társadalmi célokat szolgál az oktatás. Ha tömegével hiányoznak pedagógusok, akkor nem tudunk változtatni az „iszonyatos” lemorzsolódási adatokon és a korai iskolaelhagyók hatalmas arányán sem, és az is kérdés, hogy mi lesz az „elgettósodó” és leszakadó peremvidékek sorsa – mutatott rá.

Ander Balázs az utóbbira az alig ezer lakosú, megfogalmazása szerint „szinte teljesen elcigányosodott” Hernádvécsét hozta fel példaként, ahol a kozigallas.gov.hu adatai szerint 12 pedagógust keresnek.

Fidesz: Az ellenzék a pedagógus-béremelést sem támogatta 

A Fidesz szerint az ellenzék teljesen hiteltelen, amikor a pedagógusokról beszél, hiszen ők még a pedagógus-béremelést sem támogatták. A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből. Az MSZP ugyanebben a témában úgy nyilatkozott, hogy közel 2500 tanár hiányzik az oktatási rendszerből, az okok: óriási a lemorzsolódás a pedagógusképzésben, túl alacsonyak a kezdőfizetések és represszív a környezet.

A Fidesz reagálásában azt írta, a szocialisták mindig csak kivonták a pénzt az oktatásból, több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust bocsátottak el, és elvettek tőlük egy havi bért. A Jobbik pedig “Gyurcsányékkal és a szocialistákkal” együtt sorra nem támogatta azokat a költségvetéseket, amelyek százmilliárdokkal többet biztosítanak az oktatásra, illetve a pedagógus-béremelésre. Ezzel szemben a Fidesz – mint írták – 2010 óta pótolja az oktatástól elvett pénzeket, 50 százalékkal emelte a pedagógusok bérét, országszerte fejleszti az iskolákat, jövőre pedig 587 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. A béremelésnek és az ösztöndíjaknak köszönhetően 30 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma – tette hozzá a kormányzó párt.