Az osztrák EU-elnökség prioritásai összhangban vannak a magyar politikával

 

Kiszelly Zoltán politológus szerint az osztrák EU-elnökség prioritásai összhangban vannak a fő magyar politikai törekvésekkel.

Vasárnap az M1 aktuális csatornán arról beszélt a politológus, hogy az Ausztria által megfogalmazott fő cél Európa biztonságának megvédése. Ennek három fő dimenziója az illegális migráció elleni fellépés, a munkahelyek és a jólét megőrzése, illetve a nyugat-balkáni országok csatlakozásának segítése az Európai Unióhoz – mondta.

Mindhárom cél összhangban van a magyar kormány erőfeszítéseivel, a most legfontosabb kérdésben, a migráció ügyében teljes az összhang Magyarország és Ausztria között – mondta a politológus, megjegyezve, hogy amikor Ausztria ugyanazokat hangoztatja a migráció ügyében, mint Magyarország, annak nagyobb a hatása az unióban.

Szólt arról is, hogy az illegális migráció elleni fellépés egyik – mindkét ország által felismert – eleme, megvédeni az uniót attól a helyzettől, amelybe Németország került, ahol a mintegy 23 millió eurós költségvetési többletet a migráció, az integráció kezelésére kellett elkölteni, elvonva a forrást számos más fontos társadalmi probléma kezelésétől.

Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz abban is osztja a magyar, illetve a visegrádi országok álláspontját, hogy meg kell erősíteni az uniós határvédelmet, illetve, hogy a tengerből kimentett embereket Afrikában kellene biztonságba helyezni, nem az EU határain belül – mondta.