Átláthatatlan helyzet alakult ki a Jobbik körül

 

Súlyos szabálytalanságokat állapított meg az OLAF Göncz Kinga volt MSZP-s politikus alapítványánál, cégeinél. A Jobbik háza táján továbbra sem csitulnak a kedélyek: Radnai László volt kommunikációs vezető szerint a pártból távozott Toroczkai László hamisan vádolja őt – Farkas Örs politikai elemző vette górcső alá az ügyeket az M1 szerda reggeli műsorában.

A Magyar Idők június közepén írt arról, hogy a Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF). A lap szerint az egymással stratégiai kapcsolatban álló, ugyanazon cégcsoporthoz tartozó Pillar Európa Nonprofit Kft. – amelynek tagja volt a Göncz Kinga által alapított Pillar Alapítvány 2008 decemberétől 2016 szeptemberéig – és a BME Infokom Kft. (mai nevén Infokom-Innnovátor Nonprofit Kft.) az EU költségvetéséből finanszírozott projektjeikhez közösen alkalmazott kutatókat és más dolgozókat.

Csalás gyanúja miatt magyar politikust vizsgál az OLAF 

Három évvel ezelőtt kezdődött az OLAF-vizsgálat, ami megállapította, a két cég azért hozott létre regionális irodákat, hogy az EU-s támogatásokhoz hozzáférést biztosító kutatási-fejlesztési pályázaton részt vehessen, azonban a három vidéki településre – Etyekre, Bicskére és Tétre – bejelentett tizenhárom munkavállaló is a cégek budapesti irodahelyiségében dolgozott. Emellett több száz színlelt munkaszerződés született a hivatal szerint, ami összesen három személyt és nagyjából két tucat szervezetet talált érintettnek az ügyben. Az Európai Bizottságnak tett ajánlásuk szerint a két cégnek közel 12,5 milliárd forintot kellene visszafizetnie a felmerült szabálytalanságok és a csalás gyanúja miatt.

Az uniós korrupciós térképen bár előkelő helyen szerepel a 4-es metró ügye, Göncz Kinga mostani esete azért figyelemre méltó, mert ő jobban köthető az Európai Unióhoz, hiszen volt EP-képviselő, és külügyminisztere is volt Magyarországnak – mondta Farkas Örs politikai elemző az ügy kapcsán az M1 szerda reggeli műsorában.

Ez nem pártpolitikai támadás, hiszen konkrét tényeken alapul, az adóhatóság mellett vizsgálóbizottság is foglalkozott az ügyet. Kijelentette: a visszafizetési kötelezettségen túl a magyar külpolitika számára sem előnyös ez a helyzet.

A Jobbik körüli átláthatatlan helyzet alakult ki

Nem meglepő, hogy Toroczkai László új mozgalmát a Jobbik jelenlegi és a pártból korábban kilépett politikusai kritikával illetik, hiszen a jobbikosoknak az az érdekük, hogy „bemocskolják” az új politikai alakulatot, addig – utalt Gaudi-Nagy Tamásra – a korábban távozók kritikáiban egyfajta sértettséget fedez fel a politikai elemző. Ez teljesen megszokott minden új, egy másik pártból való kiszakadó politikai mozgalomnál.

Nehezíti a tisztánlátást az, hogy a Jobbik körül egy, a baloldalhoz hasonló, átláthatatlan helyzet alakult ki – jelentette ki Farkas Örs, aki szerint a Radnai László és a Toroczkai László közötti szópárbaj régóta tart. Az elemző úgy véli, vagy lesz egy szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom és egy lassan baloldali Jobbik, vagy annyira elhúzódnak a kilépések, átlépések, hogy azok mindkét szervezet életét évekre meghatározzák.

Burány Sándor ügyével kapcsolatban elmondta, nem ő az első baloldali politikus, akivel kapcsolatban az alkoholos befolyásoltság szóba került. A Párbeszédnek „kölcsönadott” szocialista politikusnak van mit rendbe tennie a politikusi karrierjén.

Farkas Örs emlékeztetett, hogy a baloldal mindig Brüsszel mellé állt, és most is ezt tapasztaltuk, hiszen Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti képviselő megszavazta a Magyarországot elítélő LIBE bizottságban a Sargentini-jelentést.