A Jobbik nem gondolja, hogy szakadna a párt

 

A Jobbik stabil és nem okoznak gondot a kilépések – mondta a párt egyik országgyűlési lépviselője, két nappal azután, hogy a Jobbikból kizárt és kilépett politikusok hivatalosan is útjára indítottak egy új mozgalmat. Ander Balázs jobbikos képviselő szerint nem okoz gondot a pártnak a Toroczkai László-féle új mozgalom. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy Toroczkai László már a Jobbiknak járó állami támogatás egy részét is követelné – hangzott el az M1 Híradójában.

A Mi Hazánk Mozgalom egy politikai űrt töltene be Toroczkai László alapító szerint. A Jobbik volt alelnöke szerint a múlt szombaton életre hívott mozgalom hamarosan párttá alakul. Terveik szerint már a jövő évi Európai Parlamenti és önkormányzati választáson is elindulnak.

A lehetséges párttagok már meg is vannak. Ők azok, akik a hétvégi ásotthalmi zászlóbontó rendezvényen összegyűltek. A Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozott az ex-jobbikos Dúró Dóra és férje, a Jobbik egykori alelnöke, Novák Előd. Jelen voltak még a Jobbik csalódott szimpatizánsai is, sőt olyan politikusai, akik korábban a párt színeiben nyertek választást.


Párttá alakul a Mi hazánk mozgalom

A Jobbikban a tisztújító kongresszus után indult meg a kilépési hullám, ami Toroczkai László kizárása után csak fokozódott. Már akkor egyre többen kezdtek el beszélni a pártszakadásról. Juhász Szilárd, a Jobbik Heves megyei szervezetének volt alelnöke úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a zászlóbontó rendezvény után újabb kilépési hullám fog megindulni.

A mandátumokat követeli a párt

Az ásotthalmi zászlóbontó gyűlés után már nemcsak volt jobbikosok, hanem politikai elemzők is a pártszakadásról beszéltek. A Jobbik szerint ugyanakkor a pártot sem a kilépések, sem a saját magukat feloszlató szervezetek, sem a Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalom nem tudja megingatni. Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „én magam is ismerek olyan embereket, akik elhagyták a Jobbikot. Tudunk olyan szervezetekről amelyek feloszlatták magukat, vagy amelyek kompletten álltak az új mozgalom, új párt mögé, viszont azt kell mondjam, hogy a párt helyzete ilyen formában stabil” – mondta Ander Balázs.

Bár a frakciótagok szerint a Jobbik stabil, a pártvezetés a kilépések miatt egy közleményben szólította fel a pártból kilépő tagokat mandátumuk visszaadására, akár a 2014-es önkormányzati, akár az idei országgyűlési választáson szerezték azt. Erre válaszul Toroczkai László azt közölte: senkinek nem szabad visszaadnia mandátumát. Sőt jelezte: azt kéri a Jobbiktól, hogy a párt ossza meg az állami támogatását a Mi Hazánk Mozgalommal – a Jobbik országgyűlési képviselője erre úgy reagált: ők nem adnak pénzt Toroczkai Lászlóéknak.